Cea mai dorită stîncă din Atlantic e revendicată de 4 ţări

/ Vizionări: 2926
Tag-uri:

Cea mai dorită stîncă din Atlantic e revendicată de 4 ţări

 

Cea mai dorită stîncă din Atlantic e revendicată de 4 ţări

 

O stîncă din Atlanticul de Nord este revendicată de nu mai puţin de patru ţări, interesate de rezervele de hidrocarburi, aflate în apropiere.

Proprietatea asupra unei stînci singuratice din Atlanticul de Nord este revendicată de Marea Britanie, Irlanda, Islanda şi Danemarca, iar ONU va trebui să hotărască cui aparţine aceasta. Rezervele de petrol, aflate sub stâncă, sînt motivul luptei dintre cele patru state, notează publicaţia Pravda.

Rockall, care are doar 570 de metri pătraţi şi este o rămăşiţă a unui vulcan, care s-a stins cu mulţi ani în urmă, e locuită doar de păsări.

Primii care au revendicat stînca au fost englezii. Ei au plantat acolo un steag, în anul 1955. Britanicii nu au înregistrat în mod oficial posesiunea asupra stîncii, dar au dat totuşi semne că Rockall se află sub suveranitatea lor. Ulterior, a venit şi vestea cea interesantă. Rezervele de petrol, găsite sub stîncă, potrivit experţilor britanici, ar aduce în bugetul statului în jur de 100 de miliarde de lire sterline. Tot experţii au apreciat că în apropiere ar exista şi rezerve de gaze naturale.

Noile informaţii au atras interesul celorlalte ţări din apropiere. Negocierile din ultimii cinci ani nu au avut nici un rezultat, iar disputa va fi rezolvată, cel mai probabil, numai cu participarea ONU, scrie Pravda.

 

 

Sursa: noi.md

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137