ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ceair — grădină și păşune într-o pădure montană. O comunitate tradițională multiculturală a plantelor din Crimeea. Partea 2




 

 

Cinara (platan oriental), castan sălbatic şi plop, erau absolut necesar să fie prezenţi în livezile fructifere, în care întotdeauna creştea o mulțime de soiuri și specii de arbori. Coroanele ramificate puternice ale platanilor şi coroanele plopilor înalți, creau condiții favorabile de căldură și umiditate: ele protejau de vînt, ofereau umbră, atenuau arşiţa, evaporînd de la suprafața frunzelor o mare cantitate de apă. O astfel de oportunitate este uimitoare. Pornind de la sol și apă, terminînd cu un microclimat, grădinile vechi reprezentau peisaje naturale create de om, în care toate procesele naturale se dezvoltau pentru a servi omului. În ceair, auto-reglementarea și stabilitatea durabilă au atins cel mai înalt nivel.

 

Nu ar trebui să căutăm cauzele apariţiei ceair-ului, în răspîndirea pe scară largă a științelor naturii: timpul, alege cele mai rezistente tipuri de grădini. A fost un timp aspru.

Rădăcinile grădinăritului din Crimeea, se trag din antichitate. În timpul săpăturilor efectuate în aşezarea taurilor Uci-Baş, au fost descoperite sîmburi de cireșe, corcoduşe, vişine. Resturi de pere, mere, nuci și cireșe, au fost găsite în așezările și cimitirele sciților.

Însă în epoca contemporană, ceair-ul ar putea să apară, probabil, numai în perioada Migrației Mare a Popoarelor și la începutul Evului Mediu, atunci cînd în văile Alma, Kaci şi Salghir a apărut un nou tip de așezări fortificate, un fel de adăposturi, aziluri, refugii. Împrăștiate prin văi și ravene izolate, acestea au fost mai sigure decît cetăţile mari. Oamenii preferau să trăiască în grupuri mici. La poalele ascensiunilor abrupte, fortificate de ziduri din piatră , se întemeia o aşezare obişnuită. Probabil că, invaziile persistente ale nomazilor impunea agricultorii să-şi ascundă grădinile în păduri. Pe de altă parte, multe moșii rurale încetau să mai existe, pomii fructiferi rămâneau fără îngrijire și erau absorbiţi de păduri. Astfel, platanii creşteau aproape de incendii.

Din acele timpuri, culturile horticole de multe ori au trecut de la un popor la altul, îmbogăţindu-se, dar ceair-ul nu a dispărut. În trecut, pacea pe pămîntul Crimeii niciodată nu a fost de durată. Printre livezile situate actualmente în păduri sunt multe monumente verzi, dedicate satelor arse de naziști în ultimul război mondial.

Dar, oare ceair-ul ne poate povesti numai despre timpurile trecute?

Una dintre sarcinile principale ale peisagisticii moderne și ecologiei, este găsirea unor modalităţi de a controla procesele naturale și a dezvolta sistemele ecologice cu proprietăți specificate.

Există o opinie că agricultura din secolul XXI va fi una multiculturală, ceea ce înseamnă că pe acelaşi cîmp vor fi construite comunităţi vegetale, biologice formate din mai multe specii, inclusiv microorganisme din sol, insecte, animale mari și desigur, mai multe niveluri de plante.

Oamenii nu vor sprijini doar creşterea anumitor soiuri (pentru a face acest lucru în prezent sunt necesare îngrăşăminte minerale, acceleratori de creştere, pesticide) şi vor gestiona relaţiile între ele, deasemenea vor sprijini dezvoltarea sistemului ecologic în direcţie bună. La urma urmei, plantele şi animalele sunt capabile să creeze lanţuri închise, fără deşeuri, oferind un echilibru natural.

Grădinile ceair conservate, în Munţii Crimeii, sunt un prototip existent al viitoarei agriculturi în zonele din apropierea rezervaţiilor naturale şi parcurilor naţionale, în aşa-numitele zone de tampon, în care peisajul industrial ar trebui să fie înlocuit treptat cu natura intactă şi prin urmare, să fie impuse restricţii în utilizarea pesticidelor şi prelucrarea mecanică a solului.

Însă, nu trebuie să uităm că vîrsta pomilor fructiferi este scurtă, grădinile ceair trăiesc ultimul lor deceniu. În Crimeea, doar entuziaştii parcurg pădurile în primăvară cu butoaie, altoind copacii sălbatici tineri. Ar fi bine să apară discipoli, în special, în rîndul tinerilor naturalişti, studenţilor la biologie. În grădinile ceair au fost investite multe idei şi muncă, ar trebui să păstrăm acest miracol.

Pădurile din Crimeea, sunt bogate în fructe şi pomuşoare, nuci şi ierburi medicinale, dar ele au nevoie de atenţie, mai ales dacă călătoriţi cu copiii.

Şi un lucru cel mai important: natura în Crimeea este foarte bogată şi generoasă, dar necesită cunoştinţe şi atitudine grijulie faţă de tradiţiile locale.

 

 

Sursa: kraevedenie.net

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 16 octombrie 2012 14:01
Vizualizări: 2369

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
95
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
87
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
228
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
163