Cel mai curat rîu din lume se află în Rusia

/ Vizionări: 4576

Cel mai curat rîu din Rusia, Europa și întreaga lume este rîul Voncea, care curge în Republica Marii El. Lungimea lui este de 33 km (împreună cu izvoarele), lățimea – 3 metri, adîncimea nu depășește 1,5 metri.

Cel mai curat rîu din Rusia, Europa și întreaga lume este rîul Voncea, care curge în Republica Marii El. Lungimea lui este de 33 km (împreună cu izvoarele), lățimea – 3 metri, adîncimea nu depășește 1,5 metri. Cea mai mare parte a răului curge pe teritoriul Parcului Național Public „Marii Ciodra”. Voncea își suplinește rezervele de apă din rîulețele și izvoarele cristaline, ce curg prin pădurile din pin și brazi, printre desișurile de zmeură, arin și mălin.

Rîul a fost găsit de cercetătorii care au organizat o expediție în pădurile din Marii El. Ei au fost mirați de puritatea și transparența apei, de aceea, ei au prelevat probe de apă și le-au transmis specialiștilor de la Universitatea de stat din Mari. Rezultatele analizelor i-au frapat pe toți. S-a constatat că în republică sînt multe rîuri curate, dar o apă atît de pură a fost descoperită pentru prima dată.

Rîul Draghişte de la Trinca pînă la gura lui
Rîul Draghişte de la Trinca pînă la gura lui

De ce Voncea e atît de pură

În rîu lipsesc absolut orice poluare. Deși în această regiune se află cele mai curate rîuri din lume, Voncea bate toate recordurile.

Pentru ca și celelalte bazine de apă să fie la fel de curat, conducători întreprinderii trebuie să curețe bine apele reziduale industriale. Explicația purității rîului Voncea este destul de simplă – pe teritoriul unde curge el, nu au funcționat niciodată uzine și întreprinderi industriale. Rîul curge în zona rezervației, departe de orașele mari. Totodată, puritatea rîului este asigurată de „alimentarea” din izvoarele cristaline. De asemenea, un impact pozitiv asupra rîului, care a secat din cauza tăierii pădurilor și formarea cîmpurilor, are și sistarea utilizării pesticidelor și alte chimicale în gospodăriile de fermieri. Datorită acestor factori, Voncea și-a păstrat ecologia unică și puritatea virgină.