Cel mai mare dinozaur carnivor european, descoperit în Portugalia (+Video)

/ Vizionări: 3144

В Португалии нашли останки крупнейшего в Европе динозавра-хищника

 

O nouă specie de dinozaur, probabil cel mai mare carnivor care a trăit în Europa, în urmă cu aproximativ 150 milioane de ani, a fost descoperită în Portugalia, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite ale Americii.

Fosila unui mare dinozaur cu pene, descoperită în China
Fosila unui mare dinozaur cu pene, descoperită în China

Oasele fosilizate ale acestui dinozaur carnivor, ce avea o lungime de 10 metri şi o greutate de 4-5 tone, au fost descoperite de cercetători la nord de Lisabona.

Iniţial atribuite unui Torvosaurus tanneri, o specie care trăia în America de Nord, paleontologii au stabilit în cele din urmă, analizînd tibia, maxilarul superior, dinţii şi o parte dintre vertebrele din coadă, că era vorba de fapt de o specie nouă, pe care au denumit-o Torvosaurus gurneyi.

Acest dinozaur avea dinţi ascuţiţi ca o lamă, ce măsurau 10 centimetri, indicînd faptul că animalul se afla în vîrful lanţului trofic din Peninsula Iberică în urmă cu circa 150 milioane de ani, au precizat autorii studiului, Christophe Hendrickx şi Octavio Mateus de la Universidade Nova şi de la Muzeul da Lourinhã din Lisabona. Studiul lor a fost publicat în revista PLOS ONE.

Numărul dinţilor, ca şi talia şi forma botului, par să îl diferenţieze pe Torvosaurus european de aceia care trăiau în America de Nord.