Cel mai mare parc din Moldova – parcul de la Țaul (+Video)

/ Vizionări: 21944

 

Cel mai mare parc din Moldova – parcul de la Țaul (+Video) 

Guvernul din Moscova va organiza un parc pe fiecare loc viran
Guvernul din Moscova va organiza un parc pe fiecare loc viran

 

Aproximativ la 200 km de Chişinău, la Nord în centrul satului Ţaul a raionului Donduşeni este situat cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului XX, împrejurul conacului familiei Pommer. Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale cunoscutului arhitect-peisajist I. Vladislavskii-Podalko. Parcul a fost fondat în anii 1901-1904. Conform multor parametri parcul nu are egal în republică. În centrul său este situat un iaz.

Colecţia dendrologică alcătuieşte aproximativ 150 de specii de copaci, arbuşti şi liane, dintre care mai mult de 100 sînt exotice.

Istoria parcurilor din Chişinău. Parcul Valea Morilor
Istoria parcurilor din Chişinău. Parcul Valea Morilor

Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte o pădure, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, parcul de la Ţaul are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, lungimea cărora atinge mai mult de 12,5 km. Intrarea este liberă pentru toţi vizitatorii. Parcul rămîne un loc preferat de către vizitatorii din diverse colţişoare ale republicii şi de peste hotarele ei, este deosebit de frumos primăvara în perioada înfloririi şi toamna tîrziu.

Ţaul este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Satul are o suprafaţă de circa 4.34 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.49 km. Comuna Ţaul are o suprafaţă totală de 47.14 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 37.77 km. Ţaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Ţaul este situat în partea de sud a raionului Donduşeni, la o distanţă de 6 km de orașul şi de gara Donduşeni.

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md