ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai curate ţări din lume (Partea IV)




Japonia

Speranța de viață în Japonia, constituie aproximativ 82 de ani. Aceasta este cea mai mare rată din lume. În parte, datorită tehnologiilor excelente de purificare a apei, salubrizării, prevenirii utilizării pesticidelor chimice și nivelului relativ scăzut de poluare a aerului. Aici o problemă reprezintă, pescuitul excesiv al apelor de coastă și prin urmare, reducerea biodiversității marine.

Japonia - Nihon, Nippon, denumire oficială "Nihon Koku", "Nippon Koku”, denumire arhaică – ”Jasim” este o ţară insulară din Asia de Est situată în Oceanul Pacific, la est de Marea Japoniei, China, Coreea de Nord și de Sud și Rusia, se întinde de la Marea Okhotsk la nord pînă la Marea Chinei de Est și Taiwan la sud. Numele țării înseamnă "casa soarelui", motiv pentru care Japonia este numită "țara soarelui răsare". Japonia este un arhipelag, constituit din 6852 de insule. Patru insule mari: Honshu, Hokkaido, Kyushu și Shikoku împreună constituie 97% din suprafața totală a arhipelagului. Cele mai multe dintre insule sunt muntoase, vulcanice, de exemplu, cel mai înalt vîrf din Japonia, Muntele Fuji, este un vulcan. Cu o populație de peste 127 de milioane de oameni, Japonia este a zecea în lume. Tokyo mare, include capitala de facto a Japoniei și prefecturile din jur cu o populație de peste 30 de milioane de oameni şi este cea mai mare aglomeraţie urbană din lume. Fiind o putere economică mare, Japonia ocupă al doilea loc în lume după PIB-ului nominal și al treilea după PIB-ul, calculat conform puterii de cumpărare. Japonia, este al partrulea cel mai mare din lume exportator și al şaselea importator.

Japonia, este membru al Grupului celor Opt și APEC, precum și membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU. Deşi, Japonia a renunțat în mod oficial la dreptul de a declara război, menține o forță militară modernă și extinsă care este utilizată în scopul de auto-apărare și operaţiuni de menținere a păcii. Japonia este o țară dezvoltată, cu un standard foarte ridicat de viaţă (locul zece după indicele dezvoltării umane). În Japonia, este cea mai mare din lume speranță de viață și unul dintre cele mai joase niveluri de mortalitate infantilă.

Japonia este singura țară din lume, împotriva căreia a fost folosită arma nucleară.

 

 

Самые чистые страны мира 

Самые чистые страны мира 

Самые чистые страны мира 

Самые чистые страны мира 

 

Croaţia

Republica Croația este o țară în sud-estul Europei, la vest și la sud spălată de Marea Adriatică. Ţara este formată din patru regiuni istorice: Croația Mică, Dalmația, Slavonia, Istria. Suprafaţa totală - 56414 km2. Țara are o configurație în formă de pană, o parte din ea formată de rîurile Mura, Drava și Dunărea la nord, precum şi rîul Sava la sud, se extinde spre est pînă la Serbia, o altă parte, limitată de Marea Adriatică și catena muntoasă de Alpii Dinarici de vest se întinde spre sud pînă la Golful Kotor. Slavonia, este o zonă plată între rîurile Drava, Dunărea și Sava (o parte din şesul Dunării Mijlocii). La sud-vest de acesta este situat un lanţ din munţi calcari Alpii Dinarici, extins de-a lungul coastei Mării Adriatice: cel mai înalt punct - Muntele Ţinţar (2085 m). În Istria, predomină relieful plat. Au loc cutremure. Linia de coastă a Mării Adriatice este puternic crestată. De-a lungul coastei sunt numeroasele insule stîncoase (un total, 1185).

În Slavonia și Croația Mică clima este continental moderată, cu veri calde (20 ... 23 ° C) şi ierni reci (-1 ... 3 ° C), în Dalmația și Istria - clima mediteraneană, subtropicală cu o vară caldă, aproape fără precipitații(+ 25 ° C) şi o iarnă blîndă şi ploioasă (+8 ° C). Iarna suflă vîntul rece de nord-est "bura". În munţii, Alpii Dinarici, clima este specific munţilor, cu veri moderat calde și ierni moderat reci și precipitații abundente, care din cauza solului carstic rapid se absorb în pămînt. La est și la nord cad 700-1000 mm, pe coasta Adriaticii - 800-1500 mm de precipitații pe an.

Rîurile principalele - Sava, Drava, Kupa și Dunărea. Cel mai mare lac - Vransko. În partea de nord a țării predomină pădurile de stejar și de tei; în Slavonia - silvostepe și stepe, pe coasta Adriaticii și pe insule - vegetaţia subtropicală, în munţi – păduri de stejar, carpen, fag și pin. Terenurile cultivate ocupă 25% din teritoriul țării, pășunile - 22%. În păduri locuiesc lupi, urşi, căprioare, mistreţi, vulpi, fazani, rațe sălbatice. Parcurile și rezervațiile naționale: Plitvice (16 lacuri carstice unite prin cascade și rîul Corona), Brijuni (insule cu o vegetaţie mediteraneană), Kornati (grup de insule), Paklenica (munţii stâncoşi), Velebit (munți), Risnjak (pădure, fauna sălbatică) și altele. Croația, cu industria turistică bine dezvoltată, are o prioritate pentru plajele curate. Țara de pe costa Mării Adriatice, oferă vizitatorilor săi o varietate bogată de pește. Cu toate acestea, ţara se confruntă cu impactul trecutului socialist: industria din epoca sovietică este o sursă de gaze cu efect de seră.

 

Самые чистые страны мира (Часть IV) 

Самые чистые страны мира (Часть IV) 

Самые чистые страны мира (Часть IV) 

Самые чистые страны мира (Часть IV) 

 

 

Sursa: bambooclub.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 07 septembrie 2012 11:04
Vizualizări: 3906

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
77
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
141
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
126
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
165