ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai frumoase locuri de pe Nistru (+Foto)

Insula pe Nistru de la Naslavcea

Vom relata despre cele mai neobișnuite și frumoase locuri de pe rîul Nistru, care este considerat cel mai șerpuitor din Europa. Insule pitorești, maluri periculoase, rezervoare uriașe și multe alte lucruri interesante!

În locul în care Nistrul se întoarce de pe teritoriul Ucrainei la est și intersectează granița cu Moldova, în fața ochilor se deschide o insulă mare, care împarte albia rîului în două ramuri. Insula este acoperită de o pădure pitorească de plopi și sălcii, iar din orice punct înalt al satului Naslavcea are o priveliște uimitoare, pe care nu o puteți găsi nici într-o altă parte a teritoriului Moldovei.

Malul abrupt al Nistrului

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

Porțiunea malului abrupt al Nistrului situată între satele Verejeni și Naslavcea este o zonă de rezervație și a fost luată sub protecția statului în 1998. Suprafața ei este de 153 de hectare. În afară de malul abrupt de deasupra Nistrului, acesta include și fîșia forestieră Verejeni, situată într-un defileu incredibil de frumos. Lungimea totală a pantei abrupte a coastei Nistrului este de aproximativ 1 km, iar în partea inferioară se află o cale ferată care leagă Moldova de Ucraina și Rusia.

Această parte a coastei are o pantă foarte abruptă, în diferite părți ale acesteia se înregistrează de la 30 la 45 de grade, iar pe alocuri este aproape verticală. Călătoria de-a lungul ei este o încercare destul de dificilă și, uneori, pur și simplu imposibilă fără echipament pentru alpinism.

Lacul de acumulare de la Dubăsari

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova. Este situat pe segmentul dintre Camenca și Dubăsari al rîului Nistru. A fost creat în timpul construcției barajului Centralei hidroelectrice de la Dubăsari, în anii 1951-55. Lungimea totală a lacului este de 128 km – de la Camenca la Dubăsari. Lățimea medie a rezervorului este de 528 m, adîncimea medie este de 7,2 m, cea mai mare – 19 m. Pe malurile lacului sînt amplasate 3 orașe – Rîbnița, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goian, care este o ramură a rezervorului, se află rezervația Iagorlîc.

Cea mai mare lățime a lacului este înregistrată în apropierea orașului Dubăsari și în amonte, pînă la satele Malovata Noua și Malovata, unde Nistrul face o întoarcere în zigzag. Această zonă este neobișnuit de pitorească în orice moment al anului. Aici se află numeroase baze de odihnă pe ambele maluri ale Lacului de acumulare. Apa aici este curată, mai ales în cea mai largă parte a lui.

„Podul Prieteniei”

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

Știați că de la Otacii din Moldova puteți trece frontiera pe „Podul Prieteniei“ peste rîul Nistru, ajungînd apoi la Moghiliov-Podolski din Ucraina? Pe acest pod, în Moldova se poate merge pe de o parte, iar în Ucraina – pe de altă parte. Aici puteți simți un sentiment unic – să vă aflați între două state, să le vedeți pe ambele, dar să nu fiți nici în unul, nici în altul.

Nistrul aici este destul de îngust, dar frumos. Mai ales dacă te uiți la el de pe pod. În partea dreaptă se află Ucraina, în stînga – Moldova, iar vederea – în amonte. În depărtare se vede un alt pod – de cale ferată. Linia a fost construită în 1881. Din partea moldovenească, stația nu se află în satul Otaci, ci în satul vecin Vălcineț.

Rezervația „Rudi-Arionești”

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

Aici, pe malul drept al Nistrului, în defileurile kilometrice, s-a păstrat vegetația care acoperea teritoriul Moldovei cu mii de ani în urmă. Un peisaj destul de sumbru este animat de numeroase pîraie, care își fac drum prin stînci spre apa mare.

Trei canioane – Tătărăuca, Arionești și Rudi – formează rezervația „Rudi Arionești”. Canionul Rudi are o lungime de 5 km. Acesta include rîul Bulboaca, formînd o serie de pîraie și o cascadă de 10 metri înălțime.

În aceste locuri pitorești se găsesc căprioare, mistreți și jderi.

„Turnul vînturilor”

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

Turnul vînturilor este un monument de arhitectură din secolul al XIX-lea, situat lîngă satul Stroenți. Acesta are formă de foișor și a fost creat la sfîrșitul secolului al XIX-lea de către Emilia Trubețkoi, în memoria tatălui său, feldmareșalului rus Piotr Kristianovici Vitgenștein, a cărui moșie se afla alături. Cîndva, în interior, stătea bustul din bronz al lui Piotr Vitgenștein.

Foișorul este situat pe o stîncă abruptă înaltă deasupra Nistrului. Este făcut din piatră și are înălțimea de 5 metri. Patru coloane pătrate au un acoperiș în formă de cort. Din păcate, în 2002, o coloană a fost parțial distrusă de un fulger, iar structura ei s-a deplasat spre stîncă. Acum, monumentul arhitectural se află într-o stare de avariere și reprezintă o amenințare pentru turiștii care îl vizitează. O plăcuță cu acest avertisment stă aici din 2006.

Alături de Turnul Vînturilor se află și Căsuța Contesei. Ele au fost construite aproape concomitent. Din vechea casă pitorească se deschid priveliști minunate ale rîului Nistru și ale podgoriilor.

Insula Turunciuc

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

La sfîrșitul secolului al XVIII-lea, lîngă satul Cioburciu, Nistrul forma un braț, numit Turunciuc. Acesta se ramifică de la meandrul Nistrului sub un unghi drept. Imediat după bifurcare, cele două albii formează o insulă împădurită pitorească, numită, la fel, Turunciuc.

La obîrșia sa, Turunciuc trece peste bolovani de granit și rămășițe ale barajului de beton zidit la începutul anilor '50, în legătură cu construcția Centralei termoelectrice de la Cuciurgan. Este o priveliște foarte frumoasă și spectaculoasă, neobișnuită pentru rîurile de șes.

„Nistrul mort”

Самые красивые места на Днестре (+Фото)

Lîngă satul Copanca se află unul dintre cele mai remarcabile monumente ale naturii din Moldova – albia veche a Nistrului, numită și „braţul mort”. Istoria spune că, la 11 ianuarie 1838, în regiunea carpatică s-a produs un cutremur puternic. Ca urmare, bucla Nistrului care trecea pe lîngă satul Copanca s-a uscat pe întreaga luncă de cinci kilometri și rîul a început să curgă de-a lungul versantul stîng al văii sale, lăsînd lîngă versantul drept „Nistrul mort“. Fenomenul a fost cauzat de ridicarea blocurilor adiacente malului drept al Nistrului. Un fenomen similar s-a produs și pe teritoriul dintre Nistru și Prut, dar „Nistrul mort” este considerat a fi mai specific, deoarece se cunoaște data exactă a apariției acestuia.

 

Sursa: locals.md

Citiţi de asemenea

Conform calculelor cercetătorilor, ea este mult mai veche decât cele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au descop...
80
În goana după metri pătrați în plus, uneori uităm că un plan bun al casei poate economisi nu doar spațiu locuibil, ci ...
61
 Strămoșii noștri știau că calitatea hranei nu determină doar starea de sănătate a omului, ci și starea lui mentală...
127
Tutankhamon călca simbolic pe dușmanii săi atunci când purta sandalele. Aceste sandale unice sunt, de asemenea, decorate...
133