ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai mari dezastre ecologice, cauzate de om




 

Cele mai grave dezastre ecologice s-au produs din cauza omului. Cei de la Historia si-au propus sa faca topul celor mai groaznice dezastre, care au zdrunciunat echilibrul si supravietuirea planetei.

1. Cel mai infiorator dezastru nuclear din istorie, cauzat de o centrala. Pe 26 aprilie 1986 unul dintre reactoarele centralei de la Cernobil din Ucraina a explodat. O cantitate enorma de radiatii a fost trimisa in atmosfera. Zeci de mii de oameni au murit din cauza nivelului extrem de mare a radiatiei.

2. Pe 2 decembrie 1984, la miezul noptii, un accident la uzina de pesticide Union Carbide din Bhopal, India, a dus la eliminarea in aer a 45 de tone de izocianat de metil otravitor. Mii de oameni au murit in cateva ore. Alte mii au murit in urmatoarele luni. In total, jumatate de milion de oameni au fost afectati intr-un fel sau altul. Cei care au supravietuit au orbit, au avut probleme la organe si alte boli ingrozitoare. Foarte multi copii s-au nascut cu malformatii.

3. Saddam Hussein stia ca razboiul s-a terminat. Nu putea sa aiba Kuweitul si nici nu vroia sa beneficieze altii de pe urma bogatiilor sale. Asa ca, in timp ce Razboiul din Golful Persic din 1991 se incheia, Saddam a incediat peste 600 de puturi de petrol. Flacarile au ars timp de cateva luni. Golful era invelit intr-un fum toxic. Au inceput sa cada ploi negre. S-au creat lacuri de petrol. Vitele si animalele au murit din cauza aerului combinat cu petrol.

4. In 1978, Canalul Love, situat langa Cascada Niagara, in nordul statului New York, avea cateva sute de case linistite si o scoala. Se intampla ca acestea sa stea deasupra a 21.000 de tone de deseuri toxice industriale care fusesera ingropate in anii ‘40 si ‘50 de o companie locala. Pe parcursul anilor, deseurile au inceput sa iasa la suprafata in curtile oamenilor si in pivnite. In 1978, Canalul Love a devenit un oras-fantoma dupa ce toti locuitorii au fost evacuati din cauza dezastrului ecologic.

5. In noaptea din 24 martie 1989, vasul petrolier Exxon Valdez s-a scufundat in reciful Bligh, aflat in apele imaculate ale stramtorii Prince William din Alaska. 40 de milioane de litri de petrol s-au scurs in ocean si s-au intins peste 800 de km. Sute de mii de pasari, pesti, foci, vidre si alte animale au murit, in ciuda mobilizarii a peste 11.000 de oameni si 1.000 de barci. Exxon Valdez este considerat cel mai mare dezastru ecologic produs de oameni, in SUA, insa deversarile actuale de petrol din golful Mexic ar putea fi mai grave.

6. Pe 30 septembrie 1999, cel mai grav accident nuclear al Japoniei a avut loc intr-o centrala din nord-estul Tokyo. Trei lucratori al centralei din Tokaimura au amestecat gresit o solutie de uraniu. O flacara albastra a pornit dezastrul. Doi muncitori au murit si sute de oameni au fost expusi radiatiilor.

7. In aprilie 2010, secretarul ONU Ban Ki-Moon a calatorit in Asia Centrala, unde a gasit un „cimitir” de nave ruginite in mijlocul unui desert care se intindea pe zeci de kilometri, in toate directiile. Acolo a fost Marea Aral, odata al patrulea lac de pe Pamant. Situat intre Uzbekistan si Kazakhstan, Aral era mare cat Irlanda. Din anii ‘60 insa, cand Uniunea Sovietica a inceput irigatii masive si a redirectionat sursa lui de apa in alte zone, Aral s-a micsorat cu 90%. Ceea ce era odata un lac plin de viata, a ajuns acum un desert care produce furtuni de nisip si de sare care omoara toate plantele si are efecte negative asupra sanatatii oamenilor si animalelor.

8. Pe 10 iulie 1976, o explozie la o uzina chimica din nordul Italiei a imprastiat un nor gros de dioxina care s-a asezat pe orasul Seveso. Publicatia „Time” povesteste cum un fermier a vazut coada pisicii cazand, iar dupa doua zile ramasese doar scheletul din ea. Dupa patru zile au inceput sa se imbolnaveasca oamenii, mai ales de o boala oribila de piele. Orasul a fost evacuat. Acum este insa din nou locuit, iar un parc imens sta pe doua tancuri gigantice pline de ramasitele animalelor macelarite, fabricii si solului contaminat atunci.

9. Ani de zile locuitorii orasului Minamata din Japonia au observat un comportament ciudat la animale, mai ales la pisicile de casa. Felinele aveau convulsii bruste si cateodata se aruncau in mare. Oamenii vorbeau despre boala „pisicii dansatoare”. In 1956, primul om bolnav de ceea ce a devenit boala Minamata a fost identificat. Simptomele includeau convulsii, vorbire ingreunata, pierderea functiilor motorii si miscari incontrolabile ale membrelor. Dupa trei ani, o investigatie a conchis ca boala era rezultatul unei otraviri industriale ale Golfului Minamata de catre compania Chisso. Producatorul de plastic arunca deseurile in apa, contaminand-o cu cantitati importante de mercur si de metale grele, care au intrat in pestii consumati de oameni. Mii de locuitori au fost afectati de aceasta boala si au murit.

10. Pe 28 martie 1979, reactorul nuclear de la centrala Three Mile Island din apropiere de Harrisburg, SUA, s-a topit partial. Acesta a fost cel mai mare accident nuclear al Americii, insa fara urmari grave. Nimeni nu a murit, iar centrala inca functioneaza. Nu a mai fost de atunci construita nicio centrala nucleara in SUA.

экологические катастрофы

экологические катастрофы

экологические катастрофы

 

Sursa: ecomagazin.ro

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
65
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
107
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
75
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
235