ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Centrala electrică plutitoare gigantică — un nou tip de generator al energiei electrice



Centrala electrică plutitoare gigantică - un nou tip de generator al energiei electrice

 


Insulele solare - viitorul proiect al centralelor electrice plutitoare, care pot genera electricitatea din energie solară. Planul de perspectivă pe termen lung, care este deja proiectat în prezent de către oamenii de ştiinţă de la centrul de Electronică şi microtehnică din Elveţia. Cât de important şi real este acest proiect pentru comunitatea mondială? Ce fel de tehnologii ecologice vor fi utilizate la realizarea lui?

Centrul de Cercetare Elveţian CSEM a înaintat ideea de a crea aşa-numitele "Insule  solare", care este un progres destul de important în energetică alternativă la nivel mondial, deşi astfel de centrale electrice încă nu sunt dezvoltate.

Ce reprezintă centralele electrice plutitoare şi de ce ele sunt speciale?  Centralele electrice plutitoare reprezintă nişte platforme plate artificiale, care în diametru pot ajunge de la 1 până la 5 km. Staţii plutitoare vor fi localizate în mare sau ocean, generând astfel energia solară.

O caracteristică specială a acestor staţii constă, în primul rând, în faptul că în calitate de element-cheie aici vor fi utilizate concentratoare solare (un sistem de oglinzi), şi nu panouri solare. Concentratoare solare reprezintă sistemul de conducte al agentului termic, turbine şi generatoare (centrale electrice termice solare). După
cost, concentratoarele solare sunt mai avantajoase din punct de vedere economic, comparativ cu panouri solare obişnuite. Se pune întrebarea, pentru ce să instalăm un astfel de sistem pe o insulă artificială în ocean, şi nu pe uscat?

Centrala electrică plutitoare gigantică - un nou tip de generator al energiei electrice

Conform proiectului oamenilor de ştiinţă, astfel de insule plutitoare ar trebui să aibă o formă parabolică pentru o funcţionare mai bună a concentratorelor de lumină. În plus, sistemul prevede o rotaţie în conformitate cu localizarea soarelui pe cer, ceea ce va permite generarea eficientă şi convertirea energiei solare.

Astfel, conform proiectului elaborat, pe insula plutitoare, concentratoarele solare în formă de oglinzi uriaşe cilindrice vor fi amplasate în aşa fel, încât să genereze maximal energia electrică. Acest lucru se va realiza prin tuburi speciale, amplasate de-a lungul oglinzilor, prin care se mişcă apa, transformată în aburi. Pentru sistemul de cotitură  insula va fi echipată cu motoare electrice cu şurub, care sunt instalate sub apă.

Atunci, cum va fi creată o astfel de insulă? Această insulă artificială ar fi un tor gol (torul este o suprafaţă generată de rotaţia unui cerc în jurul unei axe, care nu taie cercul – trad.), asupra căruia va fi intins material de membrană cu concentratoare instalate. Pentru ca materialul din membrană să rezistă la greutatea oglinzilor, aerul va fi pompat în mod forţat. Un metru pătrat de suprafaţă a insulei este capabil să genereze aproximativ 6 kWh de electricitate pe zi.

O altă caracteristică la fel de importantă a unei astfel de construcţii va fi faptul că circa 95% din lumina soarelui va fi transformată în energie electrică, în timp ce la centrale terestre, aceste cifre sunt mult mai joase.

De asemenea, pentru a spori eficacitatea unei astfel de staţii plutitoare, va fi prevăzută stocarea termică a energiei timp de noapte. Aceasta înseamnă că energia solară acumulată în timpul zilei va fi stocată şi transformată în energie electrică în timp de noapte.

Cume va fi rezolvată problema de transmitere a energiei electrice de pe insulă pe uscat? Dezvoltatorii au prevăzut utilizarea energiei electrice pentru a face pe insulă hidrogen din apă. Se pare că, insula cu ajutorul oglinzilor transformă energia solară în energia electrică şi apoi foloseşte electricitatea pentru a genera hidrogenul din apă. Iar combustibilul gata, poate fi transportat cu uşurinţă la mal cu nave petroliere.

Pentru o funcţionare mai eficientă a unei astfel de staţii plutitoare, aceasta ar trebui să fie plasată pe un teritoriu cu solstiţiul constant (în zona ecuatorială). Zona cea mai atractivă pentru plasarea acestor insule este Emiratele Arabe Unite. Rămâne deschisă întrebarea dacă guvernul EAU doreşte să sponsorizeze punerea în aplicare a acestui proiect, şi dacă în general acesta este interesat în dezvoltarea energeticii alternative? Răspunsul la această întrebare este un contract semnat între Guvernul Emiratelor Arabe Unite şi Centrul Elveţian pentru alocarea unui buget substanţial pentru realizarea proiectului. În prezent, pentru punerea în aplicare a ideii unei centrale electrice plutitoare au fost deja alocate aproximativ 5 milioane de dolari.

Astfel, având în vedere sprijinul acordat de către Guvernul Emiratelor Arabe Unite, déjà până la sfârşitul anului 2010, în apele Golfului Persic ar trebui să fie montat primul exemplu de insulă plutitoare – central electrică, care va fi în diametru 0,5 km. Şi de la începutul anului 2011 dezvoltatorii intenţionează să pună în exploatare insula cu scopul producerii şi furnizării energiei electrice.
 
Cât priveşte costul centralelor electrice plutitoare, apoi potrivit calculelor preliminare ale dezvoltatorilor, costul staţiei va constitui de la 10 până la 150 de dolari pentru un metru pătrat de zonă de lucru. Dacă vom compara cu costul unei astfel de centrale, situate pe uscat, economiile se vor ridica la zeci de ori.

O astfel de staţie plutitoare se va răscumpăra peste 8-10 ani, cu condiţia că o parte de profit din vânzarea energiei electrice va fi canalizată pentru întreţinerea şi amortizarea staţiei plutitoare.


Sursă

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 07 septembrie 2010 9:31
Vizualizări: 7903

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
89
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
64
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
127
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
102