Cernobîl va deveni principala bază pentru construcția stațiilor electrice solare

/ Vizionări: 1660

Cernobîl va deveni principala bază pentru construcția stațiilor electrice solare

Ucraina este gata să aloce peste 1100 de hectare pe teritoriul zonei de înstrăinare a CAE de la Cernobîl pentru construcția a stațiilor electrice solare de 20 MWt, dar chinezii deja lucrează asupra creării aici a stațiilor electrice solare cu capacitatea de 1 GWt.

Cererile pentru obținerea în folosință a terenurilor pentru obiectele de generație solară au început a fi recepționate de Agenția de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de înstrăinare, sub coordonarea Ministerului ecologiei și resurselor naturale al Ucrainei.

Fenomen neobisnuit observat la Cernobil. Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului
Fenomen neobisnuit observat la Cernobil. Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului

Acest lucru a devenit posibil după adoptare legii „privind reglementarea problemelor regimului juridic al teritoriului supus poluării radioactive în urma catastrofei de la Cernobîl. Potrivit autorilor legii, documentul aprobat va contribui la „finalizarea implementării proiectelor de transformare a obiectului”.

În special, este vorba despre crearea a unei rezervații-tampon, obiectelor de generare a energiei electrice din surse alternative, dezvoltarea infrastructurii pentru desfășurarea cercetărilor științifice etc.

Acum, fiecare investitor autohton sau străin poate desfășura în această zonă un proiect pilot, construind pe unul dintre terenuri o stație electrică solară cu capacitatea de pînă la 20 de MWt. Deși companiile chineze deja și-au anunțat planurile privind construcția la Cernobîl a nei stații electrice solare cu capacitatea de 1 GWt, în 2017, transmite Reuters.

Trebuie de menționat că belaușii deja au construit cea mai mare stație solare în zona de înstrăinare. Capacitatea ei este de 18 MWt.

Cum să obținem autorizația pentru construcția CEA la Cernobîl

Lupii radioactivi de la Cernobîl (Video)
Lupii radioactivi de la Cernobîl (Video)

Inițial trebuie să selectat terenul de pe hartă.

Terenurile indicate au fost selectate în baza unor criterii ca nivelul acceptabil de poluare radioactivă, care în condițiile respectării regulilor securității radioactive, permit montarea și exploatarea capacităților de generare; apropierea de infrastructura rețelelor electrice și de transformare, nivelul minim de despădurire pentru stabilirea instalațiilor generatoare cu cheltuieli minime pentru pregătirea prealabilă, precum și apropierea maximă față de infrastructura de transport.

Investitorii care vor fi interesați în implementarea proiectului, GAZO va acorda o susținere plenară în perfectarea dreptului de arendă pe termen lung a terenurilor selectate și de modificare a destinației lor inițiale.

Medicii au recunoscut oficial excursii la Cernobîl inofensive pentru sănătate!
Medicii au recunoscut oficial excursii la Cernobîl inofensive pentru sănătate!

Totodată, Agenția de stat se obligă să informeze potențialii investitori despre starea curentă a terenurilor, a infrastructurii rețelelor electrice și de transport, precum și starea radiologică în zona de înstrăinare.

Investitorul interesat trebuie să scrie o scrisoare cu indicarea datelor concrete și a experienței anterioare de implementare a proiectelor similare și să o transmită pe adresa: 01033, Kiev, bd. Lesea Ukrainka, 26.

„Pentru începutul procedurii de înstrăinare a terenului la scrisoare trebuie atașată o cerere-tip (anexa 1), ce poate fi descărcată la adresa indicată în lista documentelor necesare, menționează reprezentanții Agenției de Stat. Avantaje li se oferă investitorilor calificați, care au experiență în construcția și exploatarea obiectelor din energetica solară”.

 

Sursa: rodovid.me