Cetatea Neamț – de secole la straja Moldovei (+Video)

/ Vizionări: 4848

Cetatea Neamț – de secole la straja Moldovei 

 

Peisaje fantastice din Moldova (Foto)
Peisaje fantastice din Moldova (Foto)

Astăzi se împlinesc 617 ani de la prima atestare documentară a cetății Neamț, una dintre fortărețele de seamă ale Țării Moldovei. Nu se știe cu exactitate cînd a fost ridicată cetatea, însă numele cetăţii provine, probabil, de la hidronimul pe care îl poartă rîul care curge pe sub poala muntelui şi de la care şi-au luat numele oraşul şi mănăstirea din apropiere.

Cetatea Neamț este menționată pentru prima dată documentar în februarie 1395, în timpul expediției regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei, asupra Moldovei.

Cetatea Neamț cunoaste cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ștefan cel Mare, care o include în sistemul defensiv de cetăți ce aveau ca rol apărarea Moldovei.

Moldova va primi de la România un grant în mărime de 15 mln de euro pentru combaterea schimbărilor climatice
Moldova va primi de la România un grant în mărime de 15 mln de euro pentru combaterea schimbărilor climatice

El a construit primele mănăstiri fortificate din Moldova și a întărit cetățile existente. Considerînd că Cetatea Neamț nu este suficient întărită pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, în răgazul dintre Bătălia de la Podul Înalt (ianuarie 1475) și Bătălia de la Valea Albă (26 iulie 1476) Ștefan cel Mare a poruncit supraînălțarea zidurilor cetății cu circa 6-7 m și construirea de creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze și să lovească dușmanii. Pe latura de nord a fortului s-a construit un zid flancat de patru bastioane semicirculare cu ziduri groase și rezistente, cu înălțimi variabile, de până la 30 de metri.

În timp ce Ștefan cel Mare se afla în nordul țării pentru a-și regrupa oștile,

Datorită acestor modificări cetatea a rezistat atacurilor oștilor lui Mahomed al II-lea în 1476.

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md