Chidambaram

/ Vizionări: 8506
Tag-uri:

Chidambaram

Chidambaram - locul Akasha-Lingam, unul dintre cele cinci lingams asociaţi cu stihiile. Akasha-Lingam simbolizează spaţiul infinit; el este cel mai important dintre aceşti cinci.

Chidambaram

"Chit" - cunoştinţe, “ambaramn" - cerul, de aici revine numele acestui loc şi de aceea Chidambaram este considerat centrul Pămîntului.

În Chidambaram se află un templu unic din lume "Shiva dansând” - Shiva Nataradja.

Chidambaram

Cândva acest loc a fost numit Tillai - de la pădurea de copaci tillai. Aici Shiva dansa Ananda Tandava – un dans cosmic, simbolizând cele cinci roluri divine ale lui Shiva: crearea, suţinerea, dizolvarea, ascunderea şi darul harului; iar doi sfinţi - Vyagrapada cu picioarele de tigru şi Patanjali, încarnarea lui şerpe Vishnu, se închinau dansatorului divin.

În acest templu Shiva este reprezentat în calitate de stihie Akasha - eter sau spaţiu.

Acest loc a fost centrul de cult al lui Shiva din antichitate, când regele dinastiei Chola, Wira Raja a construit aici un templu Sabhanayyaka. Clădirea actuală a templului a fost construită în secolul XVII,  templul întreg ocupă o suprafaţă de aproximativ 16 hectare.

Shaivites numesc acest templu pur şi simplu "koyil", "Templu", spunând că "Nimic nu se poate compara cu sfinţenia lui sau cu rezonanţa spirituală". Shaivites cred că vizitarea acestui templu duce la moksha, eliberare.

Un vechi proverb tamil spune: "A vedea Chidambaram,  a se naşte în Tiruvarure, a muri în Varanasi, sau pur şi simplu a se gîndi la Arunachala – dă o garanţie de eliberare".

Chidambaram

Imaginea principală - Nataraja – este situată în Chit Sabha.

După imaginea de bronz a zeului dansând şi cortina, împânzită cu frunze de aur, se găseşte "spaţiul cosmic", Chidambaram Rahasya: locul unde sălăşluieşte Akasa Lingam invizibil.

În sanctuar nu este nimeni; însă se spune că o dată în 12 ani, Brahmins fac o ofertă, şi toarnă lapte pe spaţiul "gol". Şi se întâmplă un miracol – se vede cum laptele se  curge pe Lingam, invizibil oamenilor.

Într-un alt culoar - Kanaka Sabha - este un Lingam de cristal, numit Chandramaulishvara; se spune că Shiva l-a creat din lumina lunii, pe care o poartă în părul său.

În templu există un altar, consacrat prietenii Nataraja - templu Shivakamasundari.

* * *

Se spune, că cîndva anume aici s-a petrecut concursul de dans între Shiva şi Kali.

Faptul este că atunci când a apărut Shiva în Tillae, Cali deja trăia acolo. Zeiţa a fost nemulţumită de apariţia lui Shiva, deoarece numai un singur zeu ar putea trăi pe acest loc. Ea l-a chemat pe Shiva la un concurs de dans - ca câştigătorul să primească Tillai în calitate de premiul.

Chidambaram

Se subînţelege că ambii dansatori au fost divin de buni, dar, în cele din urmă, Shiva a câştigat, făcând un şpagat pe verticală, pe care lui Cali nu i-a fost permis să facă modestia.

 Au socotit-o învinsă, şi Cali, insultată, s-a retras. Prin urmare, pentru a nu risca mânia zeiţei, toţi cei care doresc să se închine lui Shiva ar trebui mai întâi să facă oferte la zeiţa Kali - în templul ei.

Chidambaram

 

 

Sursa