Chinezii au inventat un generator eolian cu memorie

/ Vizionări: 3430

Ветрогенератор с памятью придумали китайцы

 

Capacitatea totală a tuturor centralelor electrice eoliene de pe planetă constituie acum aproximativ 240 de gigawaţi. Ele produc aproximativ 2,5% din totalul energiei electrice din lume (foto lui Michael DeYoung).

 

Inginerii au dezvoltat o nouă metodă de control al turbinelor eoliene, care poate crește productivitatea instalaţiei. Metoda a fost inspirată de memoria umană și capacitatea ei de a învăța.

Funcţionarea oricărei turbine eoliene trebuie să fie reglementată. Acest lucru este necesar pentru a obţine un randament maxim la viteze scăzute ale vântului și a preveni deteriorarea rotorul la curenții puternici. Se efectuează o reglare prin schimbarea unghiului paletelor, corecția electromagnetică a momentului asupra arborelui generatorului şi în cele din urmă, pornirea sistemul de frânare.

De obicei, la elaborarea programului de control se stabilește un model digital complex al comportamentului turbinei. Având în vedere că dinamica rotorului în condiţii de tulburări haotice externe nu este liniară, această abordare conduce la mari inexactități în acțiunile de control. În rezultat, instalaţia produce mai puțină energie decât ar putea.

Cercetătorii chinezi au propus o altă variantă. În sistemul lor, turbina memorizează experiența de control din trecut și o folosește pentru a evalua situația actuală și a identifica noi acțiuni, raportează EurekAlert. Deci, nu este nevoie de un model extrem de complex de răspuns al rotorului la anumite influențe ale mediului. Sistemul pur și simplu învață pe parcurs.

Deocamdată a fost doar o modelare digitală. Cu toate acestea, controlerul memoriei la început a arătat rezultate slabe, dar în curând "a înţeles" cum trebuie de acționat mai bine. El a primit un randament foarte înalt de la generator, atunci când vântul a fost mai mic decât cel nominal pentru o turbină eoliană cu o putere precalculată și a păstrat o putere nominală la un vânt mai mare decât cel indicat în "pașaportul" instalaţiei.

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com