Cîinii pot percepe lumea din perspectiva umană

/ Vizionări: 2434
Tag-uri: ,

 

Собаки способны воспринимать мир глазами человекаCercetătorii britanici au realizat un nou studiu ale cărui rezultate demonstrează că orice cîine este capabil să perceapă anumite situaţii dintr-o perspectivă umană şi să acţioneze în consecinţă, scrie Daily Mail.

 

Spre exemplu, atunci cînd mai multor cîini li s-a interzis să ia mîncarea dintr-o încăpăre, animalele au respectat comanda atunci cînd în cameră era lumină şi au ignorat-o atunci cînd era întuneric.

În oraşele din Moldova se înmulţesc activ veveriţele, cîinii şi ciorile de cîmp
În oraşele din Moldova se înmulţesc activ veveriţele, cîinii şi ciorile de cîmp

„Este incredibil pentru că asta înseamnă că acei cîini au înţeles că oamenii nu îi pot vedea”, a explicat dr. Juliane Kaminski, şefa echipei de cercetători. „Evident, cîinii au luat în considerare situaţia socială înainte de a acţiona. Faptul că persoana respectivă (aflată în cameră, n. red) vedea sau nu mîncarea a influenţat decizia cîinelui. Dar faptul că persoana era sau nu în cameră nu a afectat comportamentul animalului. Acest lucru sugerează că animalul a privit mîncarea din perspectiva omului, dar şi din cea proprie, înainte de a acţiona”, a adăugat specialistul.

În plus, studiile anterioare au demonstrat că patrupezii sunt mai tentaţi să fure mîncare atunci cînd persoana care îi supravegheză ţine ochii închişi.

„Ştim cu toţii că animalul nostru de companie este deştept sau sensibil, dar asta este ceea ce credem noi, nu el. Interesant este că rezultatele cercetării sugerează că oamenii ar putea avea dreptate, iar cîinii chiar ar putea fi îngrijoraţi în anumite situaţii”, a mai spus dr. Kaminski.

Pentru realizarea cercetării finanţate de organizaţia non-guvernamentală „Max Planck Society”, au fost testaţi 84 de cîini – 42 femele şi 42 masculi – cu vîrsta de minim un an.

„Rezultatele testelor au arătat că acei cîini au decis că este mai sigur să fure mîncarea cînd în încăpere nu era lumină pentru că au reuşit să înţeleagă perspectiva umană”, consideră cercetătoarea.

Studiul publicat în revista „Animal Cognition” ar putea fi de ajutor persoanelor care lucrează în mod constant cu cîini, cum ar fi echipajele de poliţie sau persoanele nevăzătoare.

 

Sursa: moldovenii.md