ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cine plantează aronia, nu știe de boli

Patria acestui arbust este America de Nord. Acolo ea creștea de veacuri ca o buruiană pe malul rîurilor și lacurilor. Fructele sînt mici și nu sînt gustoase, iar populația locală nici nu se gîndea că ele puteau fi mîncate. Însă într-o bună zi acest arbust a fost văzut de vestitul selecționer Ivan Miciurin …

El l-a încrucișat cu scorușul și a obținut soiuri cu fructe mari, gustoase și, cel mai important, curative. Ele s-au răspîndit foarte repede prin toată lumea, inclusiv, au ajuns înapoi în America de Nord. Iar oamenii de acolo au exclamat: „Aceasta e aronie? Imposibil!”.

În Rusia noua cultură, de asemenea, a devenit populară. Însă grădinarii o numesc altfel: scoruși negru.

Care sînt beneficiile aroniei

E nepretențioasă. Aronia crește bine pe orice soluri: și pe cele uscate și nisipoase, și pe cele umede și acide.

Ea nu se teme de amplasarea apropiată a apelor freatice, deoarece rădăcinile ei se duc doar la 50 cm adîncime.

Nu are nevoie de îngrășăminte. Mai mult, dacă o veți hrăni, ea va crește în frunze, va da lăstari, însă nu va avea fructe.

Aronia nu se teme de gerurile năprasnice.

Ea poate fi răsădită chiar și cu frunze, spre deosebire de alte plante.

Singurul lucru de care are nevoie numaidecît –lumină – în umbră ea face puține pomușoare.

E decorativă. Vara ne bucură cu verdeața abundentă, iar toamna devine o adevărată bijuterie a grădinii, strălucind în diferite culori de la purpuriu, roșu și organj.

Florile sînt albe, mirositoare – primăvara ele învăluie grădina cu o aromă divină.

Apropo, aronia, poate fi folosită drept gard viu. Și la întărirea malurilor rîpelor.

E curativă. Denumirea acestei plante vorbește de la sine: „aronia” din greacă „aros” – „folos”. Pomușoarele conțin beta-caroten, vitamina C, E, K, PP, B1, B2, B6. Mai conține și antociani, pectină, acizi organici, săruri anorganice de mangan, cobalt, cupru, iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, crom, plumb, seleniu, nichel, aluminiu, bor… Mai pe scurt, un fruct pentru toate bolile.

Dacă examinăm proprietățile ei curative, atunci putem afirma cu certitudine:

– sporește imunitatea,

-ameliorează digestia, activitatea inimii, a glandei tiroide și componența sîngelui,

-întărește vasele sangvine,

-normalizează tensiunea,

-elimină colesterolul dăunător,

-previne anemia,

- ajută la detoxifierea colonului de metale grele.

Totodată, aronia este indispensabilă pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus. Fructele de aronia conțin doar 55 de calorii la 100 g, iar datorită conținutului înalt de antociani, ea ajută la combaterea simțului fals de foame.

Dar! Medicii nu o recomandă pentru cei ce suferă de gastrită, ulcer gastric, hipotonie, precum și pentru cei cu un nivel înalt de coagulare a sîngelui, tromboze și tromboflebită.

Citiţi de asemenea

Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
102
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
71
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
125
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
121