Cîntecul cocoşului este declanşat de un ceas intern

/ Vizionări: 2796
Tag-uri: ,

 

Петухи кукарекают по сигналу встроенных биочасовMîndrul cucurigu lansat de cocoş în zori este declanşat un un ceas intern al galinaceelor sau este pur şi simplu răspunsul la lumina zilei? Într-un nou studiu, doi cercetători japonezi au ajuns la concluzia că aceste păsări simt în mod natural trecerea vremii, dar influenţa pe care o poate juca lumina ca declanşator al cîntecului de dimineaţă al cocoşului nu trebuie încă exclusă.

 

Studiul semnat de Tsuyoshi Shimmura şi de Takashi Yoshimura, a fost publicat luni între paginile revistei americane Current Biology şi susţine că acest cîntec specific pe care cocoşii îl lansează chiar înaintea zorilor este reglat de ritmul circadian.

Cocoşii folosiţi în observaţii au fost plasaţi într-un mediu cu lumină permanentă şi începeau să cînte în fiecare zi, chiar înainte de răsăritul Soarelui, notează cei doi cercetători de la Universitatea din Nagoya. Cei doi ajung astfel la concluzia că acest comportament matinal al cocoşilor este reglat de ritmul circadian.

Desigur, mai adaugă ei, pot exista şi alţi factori, cum ar fi apariţia luminii solare sau cîntecul celorlalţi cocoşi, dar frecvenţa mare a acestui cîntat specific, chiar înainte de venirea zorilor, este generată de ceasul intern al acestor păsări.

 

Sursa: moldovenii.md