Circa 90 la sută dintre castanii din Moldova sînt infectați

/ Vizionări: 2350

каштаны заражены

 

Deși sîntem în plină vară, frunzele castanilor deja au îngălbenit complet. Potrivit experților, acești copaci sînt infectați masiv de un dăunător de carantină numit „molia minieră". În ultimii 10 ani, infectarea copacilor cu larve de insecte a dobîndit proporții alarmante, iar în întreaga țară aproape 90 la sută dintre castani sînt afectați, susțin ecologiștii.

„Molia minieră parazitează pe copac și se răspîndește foarte repede. Nutriția plantelor și fotosinteza devine imposibilă, iar plantele se pomenesc în pragul morții. Frunzele lor se usucă repede și se desprind prematur", a spus președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.

Pentru a salva patrimoniul verde al țării, este necesară tratarea copacilor cu substanțe chimice, care costă o mulțime de bani. Autoritățile municipale iau măsuri pentru a combate molia în capitală, dar ele sînt ineficiente. „Copacii trebuie tratați toți concomitent. Pulverizările pe care le efectuăm la nivel regional sînt ineficiente. Molia se răspîndește rapid. În plus, o astfel de procedură este aproape imposibil de realizat în zonele locative, întrucît este neplăcută pentru locatari din cauza mirosului înțepător", a declarat pentru NOI.md șeful Întreprinderii Municipale „Spații verzi", Eliferie Haruța. Un alt mod de a rezolva problema ar fi arderea frunzelor infectate căzute, dar această metodă este interzisă de ecologiști.

Cu toate acestea, specialiștii speră că vor reuși să păstreze castanii. Ei intenționează să se întîlnească săptămîna viitoare pentru a identifica modul de a rezolva problema pe cale biologică.

каштаны заражены

каштаны заражены

каштаны заражены

каштаны заражены

 

 

Sursa