Cît de periculoasă este pentru Pămînt cea mai puternică furtună solară după 2005

/ Vizionări: 3892

Cît de periculoasă este pentru Pămînt cea mai puternică furtună solară după 2005 

 

Atenţie! Fragmente de 200 de kg din sonda spaţială rusească se vor prăbuşi pe Pămînt pe 15 ianuarie
Atenţie! Fragmente de 200 de kg din sonda spaţială rusească se vor prăbuşi pe Pămînt pe 15 ianuarie

Experţii spun că erupţia solară din noaptea de 22 spre 23 ianuarie nu va rivaliza niciodată cu cea din 1989, care a provocat în Quebec şi în nordul SUA o pană electrică generală de nouă ore, şi nici cu cea din 1859, cea mai violentă explozie solară din istoria înregistrată, care a distrus reţeaua de telegrafie şi a provocat incendii în America de Nord.

Furtuna solară actuală este, totuşi, "o mare bestie", spune Ludwig Klein, astronom la Laboratorul de studii spaţiale al Observatorului din Meudon. Fluxul de protoni în spaţiul interplanetar este foarte intens: cel mai ridicat după 2005.

Potrivit lui Doug Biesecker, fizician la centrul de previziuni meteorologice spaţiale ale Administraţiei naţionale a oceanelor şi atmosferei (NOAA) din SUA, explozia a trimis în spaţiu un nor de plasmă cu o viteză de 6,4 milioane de kilometri pe oră. Furtuna geomagnetică rezultată este la nivelul 3 din 5.

Pămînt 2100 (Video)
Pămînt 2100 (Video)

Soarele are un ciclu de activitate de 11 ani, iar în prezent se trezeşte dintr-un "somn lung". Nivelul maxim de activitate va fi atins în 2013, prezic astronomii. În această perioadă, vor apărea mai multe pete solare, care, paradoxal, vor face suprafaţa soarelui şi mai strălucitoare. Aceste pete solare apar în urma unui cîmp magnetic foarte agitat.

Din fericire, noi sîntem protejaţi de radiaţiile solare de către magnetosferă şi de atmosferă. Potrivit lui Ludwig Klein, detectoarele de particule de pe sol nu au înregistrat, încă, nicio activitate anormală. În zonele polare, în schimb, vor putea fi observate mai multe aurore decît în mod normal.

Furtuna solară ar putea afecta sistemele informatice ale sateliţiilor, şi prin urmare comunicaţiile cu Pămîntul. "Am pierdut în acest mod mai mulţi sateliţi care nu mai puteau interpreta comenzile", a spus Ludwig Klein.

Au fost descoperite primele planete de mărimea Pămîntului (+Video)
Au fost descoperite primele planete de mărimea Pămîntului (+Video)

Şi ionosfera, aflată la circa 80km deasupra noastră şi utilizată pentru transmisiile radio, ar putea fi afectată. Probleme de comunicaţii ar putea apărea pe liniile aeriene din apropierea polilor, lucru care s-a întîmplat în 2005, cînd avioanele care zburau în apropiere de Polul Sud au fost redirecţionate. De altfel, un reprezentant la NOAA a precizat că, cel mai probabil, pe 24 şi 25 ianuarie, zborurile polare vor fi redirecţionate.

NASA spune că nici astronauţii din spaţiu, de pe Staţia Spaţială Internaţională, nu sînt în pericol. "Experţii au studiat prognoza vremii din spaţiu şi au ajuns la concluzia că nu vor exista efecte negative care să necesite protejarea echipei de pe orbită", a spus purtătorul de cuvînt al NASA.

 

 

Sursa: noi.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137