Ciuperci

/ Vizionări: 26464

Ciuperci  

 

                                                       

(Din cartea “Permacultura” a lui Sepp Holzer,

traducere din limba germană Nikolaeva E.I., Barnaul)

 

CiuperciNoţiuni generale

În Moldova a fost lansat un program în valoare de 1 milion de euro pentru stimularea producerii combustibilului din biomasă
În Moldova a fost lansat un program în valoare de 1 milion de euro pentru stimularea producerii combustibilului din biomasă

Ciupercile nu sunt plante. Ele formează un grup separat. Pe pământ aceştia reprezintă elemente esenţiale de descompunere. Ele transformă biomasa căzută în nutriţia potrivită pentru plante. Fără ele, ciclul natural nu poate funcţiona. Cine vrea să înţeleagă modul de viaţă şi funcţia  ciupercilor, ar trebui să cunoască structura lor. Potrivit opiniei larg răspândite, ciupercile sunt compuse doar din partea terestră, căciulă şi picior. În realitate produsul este comparabil cu mărul din copac.

De fapt, ciuperca se compune mai mult din miceliul invizibil, care se compune din celule în formă de aţă. Dacă vom compara ciuperca cu copacul de mere, atunci miceliul corespunde trunchiului, ramurilor şi rădăcinilor. În esenţa lor, ciupercii nu sunt plante, ele nu pot crea din materiale anorganice (minerale, săruri nutritive) materialul organic propriu. Ele nu au frunze verzi (clorofilă), şi, prin urmare, nu există nici o fotosinteză. Din această cauză, acestea, la fel ca şi animalele, au nevoie de alimente organice, care sunt furnizate de miceliu. În plus, ciupercile trăiesc în simbioză cu plante şi creează micoriză.

Totodată, ciupercile stimulează creşterea rădăcinilor plantelor şi iau o parte din nutriţia lor, contribuind  acestora să absorbe apă şi săruri minerale. De asemenea, compuşii de azot şi fosfat sunt mai accesibili copacilor ca urmare a activităţii ciupercilor. Ciuperca, la rândul său, beneficiază dintr-o relaţie simbiotică prin ceea că primeşte de la partenerii săi produse de fotosinteză.

Ciuperci

Împărăția ciupercilor
Împărăția ciupercilor

Multe dintre plante, bazându-se pe aceste beneficii, intră în astfel de simbioze. În cazul în care planta nu are la dispoziţia ei partenerii specifici simbiotici, aceasta creştere mai rău. Foarte des oamenii caută greşeala într-un sol prost sau zona climaterică nepotrivită. Iar în cele mai multe cazuri este suficient de a aduce un pic de teren din mediul natural al plantelor. Planta tristă până în prezent, va începe a creşte bine, atunci când partenerii săi de simbioză vor creşte alături. Aceste lucruri de bază sunt foarte importante pentru a obţine o idee despre cultivarea ciupercilor. Cele mai multe ciuperci de cultură necesită ca substrat fibre lemnoase, compost sau paie.

Ciupercile, care trăiesc în simbioză, de exemplu, boletus sau chanterelles, pe lângă solul forestier în calitate de substrat, au nevoie, de asemenea, şi de parteneri simbiotici - copacii din pădure.

Cine ştie de ce au nevoie ciupercile şi cum trebuie să satisfacem nevoile lor, poate obţine în curând primele rezultate în cultivarea acestora. Ciupercile nu necesită suprafeţe mari. Pe terasă de o dimensiune de 2 m2 puteţi creşte destul de ciuperci pentru familia dvs. De asemenea, în economia fermieră cultivarea ciupercilor este o sursă foarte profitabilă de venit cu eforturi şi cheltuieli minime. Dar, înainte de a începe o cultivare pe scară largă a ciupercilor este necesar să acumulaţi cunoştinţe despre diferite soiuri de ciuperci şi modul în care să le creşteţi în substraturi diferite.

După un timp experimental, cunoştinţele acumulate pot fi folosite cu succes.

 

 

Sursă