ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Climatizor: 20 de moduri de a se lipsi



Climatizor: 20 de moduri de a se lipsi

 


Autorii au rupt deja câteva sute de pene, dezvăluind tema impactului negativ al aerului condiţionat asupra sănătăţii umane. În lumea de astăzi este destul de dificil de a se abţine de acest dispozitiv util, mai ales la latitudini aproape de ecuator. Dar folosirea excesivă a aerului condiţionat poate afecta nu numai sănătatea noastră, dar de asemenea, situaţia ecologică la nivel global.

Astăzi, climatizoarele consumă de două ori mai multă electricitate, decât toate calculatoarele de pe planetă. Calculînd cantitatea dioxidului de carbon, vom obţine 140 milioane de tone de CO2 pe an. Prin urmare, reducînd consumul climatizoarelor de două ori, putem asigura condiţionat funcţionarea inofensivă pentru mediu a tuturor calculatoarelor din lume.

Deci, pentru ce avem nevoie de aceasta? În primul rând, pentru a reduce riscul bolilor cauzate de utilizarea aerului conditionat. În al doilea rând, pentru a economisi energia electrică, şi ca consecinţă, banii proprii şi resursele naturale ale planetei.

Citiţi mai jos 20 de sfaturi pentru a reduce utilizarea aerului condiţionat la un nivel minim.

1. În timpul unei zile însorite, păstraţi jaluzele sau draperii închise. Lumina penetrantă în cameră, încălzeşte atmosfera din interiorul casei, creând un efect de seră.

2. Coloraţi sticla sau încleiaţi un strat subţire de peliculă, astfel cum fac adesea în oraşele sudice, cum ar fi Crimeea. Această peliculă este foarte accesibilă şi coastă cîţiva dolari pentru fiecare fereastră, în funcţie de suprafaţă.

3. Răciţi interiorul casei seara, deschizând ferestrele din partea răcoroasă, dacă acestea ies în părţile opuse ale casei.

4. Izolaţi încăperea. Ca şi în timpul de iarnă pentru păstrarea căldurii, izolarea este necesară vara pentru păstrarea răcorii. Amintiţi-vă, cît e de răcoros vara în vechile case din lemn sau din chirpici cu ziduri groase.

5. Înlocuiţi lămpile cu incandescenţă cu cele mai eficiente, în sensul unei eliberări de căldură mai mică, adică, fluorescente, sau chiar mai bine - LED-uri. Sursele de lumină moderne emit căldura cu 80% mai puţin decât lămpile incandescente convenţionale.

6. În cazul în care casa dvs. are un ventilator pe tavan, trebuie să-l utilizaţi pentru răcirea încăperii. Ventilatorii moderni au un comutator care vă permite să schimbaţi direcţia rotaţiei, totodată schimbând direcţia fluxului de aer. In timpul iernii, aerul cald se duce în jos, în timpul verii cel rece- în sus.

7. Luaţi băuturi cu gheaţă foarte moderat. Nimic original, dar este o modalitate de a răci corpul dvs., însă nu în afară, ci în interior. Consumaţi porţiuni mici pentru a evita hipotermia gâtului şi transpiraţia excesivă. Deşi există părerea că este mult mai bine să beţi ceaiul fierbinte, care stimulează organismul la autorăcire. Acelaşi lucru este valabil pentru duş rece şi cald. Încercaţi, este foarte individual.

8. Îmbrăcămintele adecvate ajută la o tolerare mai bună de căldură .Cel mai bine se potrivesc hainele din ţesături uşoare naturale, liderii aici sunt produse din bumbac.

9. Prosopul ud, înfăşurat în jurul gâtului sau capului, vă va ajuta să suportaţi cea mai fierbinte perioadă a zilei. Mulţi recomanda să folosiţi pantofii umezi..

10. Minimizaţi utilizarea de plite şi cuptoare. O reacţie natulă la căldură este scăderea poftei de mâncare, astfel încât în timpul zilelor fierbinţi putem să ne limităm cu gustări şi salate reci.

11. Experţii recomandă să folosiţi o pernă umplută cu hrişcă, în cazul în care căldura nu vă lasă să adormiţi. Perna, umplută cu hrişcă, nu reţine căldura ca o pernă obişnuită.

12. Luaţi exemplu de la animalele de companie, care sunt imobile în timpul căldurii. Dacă este posibil, cea mai fierbinte perioadă a zilei deţineţi o poziţie orizontală. Mişcaţi-vă, încet, regulat, fără grabă.

13. Răciţi încăperea cu ajutorul ventilatorului, îndreptat spre ceva rece: o baterie specială sau sticlă de plastic cu gheată.

14. Plantaţi un copac din partea însorită a casei dvs. Lemnul este cel mai bun protector împotriva căldurii de prânz. Nu uitaţi să respectaţi distanţa necesară între copaci şi casă.

15. Dacă în maşina dvs. nu este aerul condiţionat sau nu doriţi să-l folosiţi, puneţi o pungă cu sticle de plastic umplute cu gheată la locul din spate a maşinii. Se spune, că uşorează foarte mult călătoria.

16. Închideţi uşa de la intrare în blocuri. Aerul lîngă baza clădirii este întotdeauna mai rece, deoarece temperatura solului este întotdeauna mai joasă decât temperatura atmosferii la suprafaţa pământului încălzit.

17. Dacă aveţi posibilitatea de a lucra la domiciliu, are sens de a trece la un program de noapte: în timpul zilei să dormiţi şi noaptea să lucraţi. Am mai mulţi prieteni care se folosesc de această metodă. Noaptea are un alt avantaj - mai puţini factori de sustragere de la muncă.

18. Pereţii caselor şi acoperişul mai bine vopsiţi în alb. Această măsură radicală ajută foarte mult în regiunile calde.

19. Opriţi toate aparatele electrice neutilizate. Cele necesare, optimizaţi mai bine la consumul de energie. De exemplu, un laptop este mai rece, decît un calculator pe masă, televizor cu ecranul LCD este mai bun, decît CRT s.a.m.d. De obicei, cu cât mai puţină energie consumă aparatul, cu atât mai puţină căldură elimină.

20. Adaptaţi-vă. Oamenii trăiesc pe această planetă de milioane de ani, şi în acest timp au reuşit să-şi găseasca casă la toate latitudinile ale planetei noastre, iar "bucuria" de a condiţiona aerul au învăţat de curând, şi în cele mai multe cazuri se pot abţine de acesta. Păstraţi-vă în forma fizică bună şi vă veţi simţi bine cât la frigul de iarna , atât şi la căldură de vară.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 06 iulie 2010 10:33
Vizualizări: 4255

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
76
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
64
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
213
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
159