Coacăza neagră – lupta cu dăunătorii fără „chimie”

/ Vizionări: 2420

Chiar și cele mai moderne soiuri de coacăză sînt afectate de dăunători ca molia, afidele și sfredelitorul tulpinilor. Deocamdată, nu există soiuri ce nu sînt afectate de acești dăunători.

1. Chiar și cele mai moderne soiuri de coacăză sînt afectate de dăunători ca molia, afidele și sfredelitorul tulpinilor. Deocamdată, nu există soiuri ce nu sînt afectate de acești dăunători.

2. Afidele: la primele simptome de invazie, vîrfurile afectate ale crengilor tinere sau se stropesc sau se cufundă într-o căldare cu soluție de săpun sau detergent (acestea pot fi înlocuite cu fiertură de cenușă – 300 g la o căldare).

Plantăm crăițe (țigăncușe) peste tot
Plantăm crăițe (țigăncușe) peste tot

3. Omizile verzi ale moliei nici nu vor apărea dacă în aprilie, cu cîteva zile pînă la desfacerea mugurilor, solul de sub tufe, unde iernează larvele, va fi acoperit cu un strat gros de compost, surcele sau polietilenă – larvele nu vor putea ieși la suprafață și pier.

4. Cu sfredelitorul tulpinilor, care roade crenguțele din interior, e greu să luptăm, la prima vedere. Urmele lui sînt vizibile după vîrfurile uscate ale crengilor. Acestea trebuie tăiate regulat pînă la baza tufei, la fel ca și toate tulpinile mai bătrîne, de la cinci ani în sus. Atunci sfredelitorul, mai degrabă, sau mai tîrziu va părăsi locul vostru.

5. Aceste acțiuni, par a fi anevoioase, în schimb rezultatul merită eforturile. În general, trebuie să țineți cont de faptul că rufele sănătoase, dense se îmbolnăvesc mai rar. De aceea, pentru dezvoltarea lor, pe timp de secetă, trebuie udate din plin, iar din mai pînă în iulie trebuie hrănite cu soluție de substanțe minerale și organice, cenușă și infuzie slabă de urzică și păpădie.


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.