Coacăzul auriu – un arbust decorativ rar

/ Vizionări: 9584

Смородина золотистая — редкий ягодный и декоративный кустарник

Acest arbust este atît de neobișnuit, încît deseori este privit ca un hibrid între coacăz și agriș. Într-adevăr, la ce v-ați gîndi dacă ați vede a frunze de agriș pe ramuri fără spini, cu înălțimea de 2 metri și presărat cu ciorchine de pomușoare negre cu diametrul de 1 cm, dare nu sînt rotunde, ci un pic ovale? Ați fi intrat cu totul în încurcătură, dacă ați gusta aceste pomușoare: nu e ca agrișul, dar mai degrabă seamănă cu afinele, decît cu coacăzul. În realitatea, e coacăz, dar nu negru, ci neobișnuit.

Patria coacăzului auriu (Ribes aureum) este parte de vest al Americii de Nord. Denumirea vine de la florile galben-aurii, cu o aromă plăcută și puternică, adunate cîte 5-7.

Spre deosebire de coacăzul negru, cel auriu înflorește mai tîrziu (la finele lunii mai-începutul lunii iunie), cîte 15-20 de zile. Acest fapt le permite florilor să se ferească de înghețuri și să fie polenizate cert. În rezultat, se obține o roadă bogată – pînî la 6 kg de pe o tufă.

Fructele acestui arbust nu sînt acre, de aceea, pot fi consumate și de bolnavii de ulcer stomacal și duodenal, cărora le este contraindicată coacăza din cauza acidității sporite. Din coacăza aurie se pregătește o dulceață minunată (1:1 zahăr și pomușoare). Oaspeții vor fi confuzi cînd vor gusta această dulceață – aroma e de dulceață de coacăză, iar gustul de afine.

Coacăzul auriu este cultivat nu doar pentru fructe, dar și în scopuri decorative. Tufele sînt frumoase. Înalte (cît o statură de om), ramurile de coacăz sînt înfrumusețate primăvara timp de 3 săptămîni cu flori aurii și aromate, vara – cu fructe negre și lucitoare, iar toamna – cu frunzele roșii.

Acest tip de coacăz este cultivat de la începutul sec. XIX. Datorită rezistențele la poluare, arbustul este utilizat la înverzirea orașelor.

În SUA este interzisă cultivarea coacăzului negru, deoarece este purtătorul de mană, ce infestează semănăturile de cereale, în schimb coacăzul auriu este cultivat pe larg, deoarece nu este afectat de această boală.

Plantarea coacăzului auriu nu este complicată. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este asigurarea unei gropi spațioase (50x50x50) cu pămînt fertil, deoarece acest arbust poate crește pe același loc timp de 20 de ani. Se înmulțește prin cîrlige. De asemenea, prin semănarea semințelor primăvara devreme sau pe iarnă. La semănarea de primăvară stratificarea semințelor (menținerea în nisipul umed sub zăpadă sau în frigider) timp de 2-4 luni accelerează creșterea.

 

sursa: floraprice.ru


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.