Colacul miresei

/ Vizionări: 5280
Tag-uri: ,

Colacul miresei

 

Colacul miresei

 

Ingrediente:

  • 650 g făină de grîu,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri margarină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 2 g vanilină,
  • sare,
  • 10 g drojdii,
  • 1 ou pentru ungere.

 

Mod de preparare:

Amestecăm jumătate de porţie de lapte (de temperatura camerei) cu drojdiile, zahărul şi sarea, se adaugă jumătate de porţie de făină, ouă şi margarină. Se frămîntă aluatul şi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente. Se frămîntă aluatul şi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min. După aceasta, aluatul se împarte în 3 părţi inegale – de aproximativ 40, 40 şi 20%. Se formează bile, se lasă “să se odihnească”. Fiecare dintre bilele mari se împarte în trei, se formează torsade şi se împletesc din ele cosiţe. Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn, capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei.  Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou bătut. Din restul aluatului se formează flori, ghirlande etc., se pun pe colac, se lasă semifabricatul pentru 10-15 minute  şi se dă la cuptor la temperatură 175-180 de grade pentru 40-45 minute. Gradul de pregătire al produsului se determină cu ajutorul beţişorului de lemn–la străpungere pe el nu trebuie să rămînă aluat.

 

 

Sursa: moldovenii.md