ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Colectarea semințelor




 

Colectarea semințelor de la plantele din grădina dvs. are anumite avantaje în comparație cu achiziționarea lor la magazine. În acest caz legumicultorii amatori  pot nu numai să crească o plantă îndrăgită, dar și să aleagă semințe de la cele mai puternice și sănătoase plante, cele mai bune fructe.

De exemplu, selectând semințe de castravete, se iau legume care sunt mai aproape de frunzele cotiledoane. În rezultat sunt obținute plantele precoce de o maturitate rapidă. Același lucru este valabil și pentru selectarea semințelor de plante din familia Cucurbitaceae. Semințele sunt diferite după unele proprietăți în funcție de apropierea tulpinii sau de la capătul opus. Cele mai mari sunt în treimea superioară a fructelor.

Obținerea semințelor de la anumite plante este complicată de faptul că calitatea lor de soi se schimbă din cauza polenizării încrucișate cu alte soiuri. De exemplu, varza, napi, ridichi  pot fi polenizate nu numai de alte soiuri, dar de asemenea și de buruieni (ridiche sălbatică) .

Pentru semințele sunt alese cele mai bune și mai sănătoase plante. Maturizarea completă a semințelor necesită o mulțime de timp, și cât mai devreme sunt sădite plantele pentru semințe, cu atât este mai bine.

Semințe de la plantele bienale: sfecla, morcovi, napi, păstârnac, ceapă se obțin  prin săpatul plantelor în primul an, în toamna. În magazie se păstrează separat de restul culturilor. Primăvara acestea sunt plantate pentru semințe.

Mai ușor sunt colecționate semințe de la tomate, Physalis, vinete, ardei. Alegeți cele mai precoce și mai bune fructe și așteptați maturitatea deplină. După culegerea fructelor, rămâne doar să le tăiați, să scoateți și să spălați semințe, le înșirați pe hârtie și le uscați.

Semințe de ceapă sunt colectate în al doilea an de viață a plantelor. Este mai bine să sădiți ceapa săpată în prima toamna în ghivece până în primăvară, iar apoi să transplantați ceapa în sol. Flori de vară sunt legate în pungi din țesătură subțire sau pungi de plastic, în care se adună semințe.

Pentru a obține semințe de castravete sunt încrucișate plante de unica specie. Petalele florilor masculine sunt tăiate astfel încât să se expună antere mature. Cu o perie moale polenul este transferat la florile femele complet dezvăluite (sub floarea lor este un castravete mic) . În stare deschisă florile stau doar 2-3 zile, deci prin urmare polenizarea se repetă de mai multe ori în perioada specificată.

De la o plantă sau un fruct , în medie se obțin următorul număr de semințe ( g): dovlecei și dovleac 50-250, sfecla 50-60, mazărea 35-40, fasole 25 , castraveți 10-15, morcovi 6-8, mărar 5 -8, roșii 3-6, ceapa și salata verde 3-5. Puritatea soiului de semințe colectate de la plante anuale poate fi redusă din cauza polenizării încrucișate accidentale cu alte soiuri de plante și chiar specii. Ca urmare, cresc plante hibride atipice pentru această familie.

Magazinele deseori vând semințe hibride cu semnul Fi - hibrizi de primă generație obținute prin încrucișarea plantelor de diferite soiuri sau linii. Acestea diferă în comparație cu părinții prin vigoare și productivitate. Mai mult decât atât, plantele cultivate din semințele hibride sunt uniforme în dimensiune, culoare și formă, și ce  este important, se maturizează în același timp.

Producerea de semințelor de la plante hibride este o  muncă destul de dificilă, așa că semințele sunt scumpe. Unii hibrizi sunt mai rezistenți la boli. Colectarea semințelor de la plante hibride de către legumicultorii amatori  este lipsită de sens, deoarece în generația următoare ( F2 ) începe nivelarea caracteristicilor și uniformitatea dispare .

Semințele colectate sunt etichetate, se indica anul colectării, numele de soi, o scurtă descriere a avantajelor sale. Semințele sunt puse în hârtie, ( în pungile de plastic în semințele slab uscate rămâne umiditatea). Toate pachetele sunt înscrise lizibil. Semințele sunt depozitate  într-un loc răcoros, uscat , cum ar fi o pivniță sau în frigider. La o depozitare corectă, majoritatea semințelor de legume rămân viabile pentru cel puțin doi ani. Pierd foarte repede capacitatea de germinare  semințe de pătrunjel (un an) .

Plantele perene (sparanghel, tarhon, rubarbă ), mai degrabă sunt vândute ca material săditor, decât ca semințe. Deoarece plantele pot fi infectate cu boli virale, vă sfătuim să achiziționați doar material săditor certificat. Acest lucru este valabil pentru sămânța de cartofi achiziționată anual de mulți cultivatori de legume. Cu tuberculii bolnavi puteți aduce boli in grădina dvs.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 ianuarie 2014 15:21
Vizualizări: 8693

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
62
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
36
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
207
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
165