ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Comisia inainteaza propuneri privind clonarea animalelor si alimentele noi




 

Comisia Europeana a adoptat la sfarsitul lunii decembrie trei proiecte legislative privind clonarea animalelor si alimentele noi care vor oferi securitate juridica in acest domeniu. Doua propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisa.

Proiectele legislative vor intra in vigoare cel mai devreme in 2016.

Initiativele (…) privind clonarea animalelor ofera un raspuns realist si viabil la preocuparile legate de bunastarea animalelor, precum si la perceptia consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificarile reglementarilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o larga gama de produse alimentare si va crea un mediu favorabil pentru industria alimentara europeana”, a explicat Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sanatatea.

Clonarea in scopuri stiintifice va fi permisa

Primul proiect de directiva prevede instituirea unei interdictii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de ferma, precum si privind introducerea pe piata de animale vii clonate si de embrioni clonati. Al doilea proiect de directiva garanteaza ca produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piata UE.

Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisa in scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare si a speciilor pe cale de disparitie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice si dispozitive medicale, in cazul in care utilizarea acestei tehnici poate fi justificata.

Elemente cheie privind alimentele noi

In temeiul proiectului de regulament, alimentele noi ar face obiectul unei proceduri de autorizare mai simple, mai clare si mai eficiente, care sa fie centralizata la nivelul UE si care ar trebui sa permita un acces mai rapid pe piata UE pentru alimentele sigure si inovatoare.

Alimentele noi reprezinta, in general, produsele alimentare care nu au fost consumate in UE la un nivel semnificativ inainte de mai 1997, si anume inainte de intrarea in vigoare a regulamentului actual si, in special, alimente produse conform unor tehnici si tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

De asemenea, se prevad dispozitii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate in UE, dar a caror utilizare in conditii de siguranta este confirmata istoric in tari din afara UE. Astfel se creeaza un sistem mai echilibrat si un mediu pozitiv pentru comert.

Protectia inovarii este, de asemenea, o caracteristica a proiectului de lege. In cadrul noului sistem, in cazul unei inovatii sustinute de noile evolutii stiintifice, intreprinderea producatoare de alimente care a prezentat cererea va primi autorizatia de comercializare a produsului alimentar pentru 5 ani, inainte ca alte intreprinderi sa il poata produce.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 21 februarie 2014 12:45
Vizualizări: 1873

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
147
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
148
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
286
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
175