Comitetul parlamentului European a susținut dreptul statelor membre de a refuza cultivarea OMG

/ Vizionări: 2022

против ГМО

 

Comisia de mediul de astăzi a Parlamentului European (11 Noiembrie) votat o propunere pentru un nou sistem de autorizare a organismelor modificate genetic în UE. Votul de deputați consolidează motivele pe care statele membre sau regiunile ar putea opt-out la autorizațiile de OMG-uri în cadrul noului sistem propus.

Etichetarea produselor OMG a început din 1 iulie
Etichetarea produselor OMG a început din 1 iulie

După votul, Purtatorul de cuvant al siguranței alimentare verde Bart Staes a spus: "Deputații au votat astăzi pentru a consolida o parte din statele membre sau regiunile care doresc să renunțați la autorizațiilor UE din OMG-uri, în cadrul unui sistem nou propuse, chiar dacă rămân probleme majore cu privire la propunerea de ansamblu. Nu trebuie să însemne nu: țările care doresc să renunțați la autorizațiile modificate genetic trebuie să aibă un cadru cu totul etanș din punct de vedere pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, Verzii sunt încă foarte preocupat de faptul că acest nou sistem de dezactivare este o pantă alunecoasă pentru facilitarea autorizațiilor UE modificate genetic și nu se schimba fundamental procesul de aprobare eronate UE, în sine.

“Votul de astăzi va oferi mult mai mare certitudine, permițându-opt-outs pe baza unor motive legate de mediu complementare celor evaluate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, ceva care a fost respinsă de către guvernele UE în cadrul Consiliului. Deputații au votat, de asemenea, pentru includerea unor măsuri obligatorii, pentru a preveni contaminarea culturilor nemodificate genetic, cu multitudinea de probleme de acest lucru ridică. Comisia a respins, de asemenea, o propunere din partea guvernelor din UE, care ar avea statelor membre obligația de a solicita în mod direct că societățile le ia din domeniul de aplicare al cererilor lor de OMG-uri, înainte de a fi lăsat să renunțați.

“Nu este cu siguranță o nevoie de a reforma procesul UE de autorizare OMG-urilor: nu putem persista cu situația actuală prin care autorizațiile proceda, în ciuda evaluărilor de risc eronate și opoziția constant al majorității statelor membre ale UE în cadrul Consiliului și, important, o majoritate clară a cetățenilor UE. Cu toate acestea, răspunsul nu poate fi un compromis de autorizații de ușor UE împotriva interdicțiilor naționale mai ușor. Parlamentul European trebuie să lupte acum-dinte și-cui pentru a menține această poziție în caz contrar, noua propunere pentru omologările UE de OMG-uri este un cal troian, care riscă deschide în cele din urmă ușa a organismelor modificate genetic din Europa, în ciuda cetățenilor’ opoziție.”

Atacă asupra creierului. OMG: obiect neidentificat (Video)
Atacă asupra creierului. OMG: obiect neidentificat (Video)

Comisia de mediu a Parlamentului European a votat cu privire la poziția sa a doua lectură la propunerea Comisiei Europene de revizuire a sistemului UE de autorizare a organismelor modificate genetic. Cu guvernele UE au luat o poziție diferită în cadrul Consiliului, Negocierile trebuie să se desfășoare în a încheia legislația. Propunerile prevăd un proces decizional simplificat pentru omologările UE pentru OMG-uri, cu posibilitatea pentru statele membre sau regiunile pentru a opta-out. Cu toate acestea, au fost exprimate preocupări cu privire la securitatea juridică a acestor opt-out.

 

Sursa