ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construim o eco-casă




 

 

La întrebarea "Cât de mulțumiţi sunteți de locuința dvs.?", majoritatea dintre noi, probabil, vor răspunde negativ. Și, mulți dintre cei care locuiesc în clădirile urbane înalte, ar dori să procure propriile case. Spre deosebire de construcțiile publice, montarea caselor individuale, în ultimii ani se dezvoltă destul de rapid . Însă businessmenii privaţi construiesc sau vile de lux, care nu sunt accesibile pentru cea mai mare parte a populației , sau acareturi dărăpănate. Varianta intermediară este practic absentă.

 

Oare este posibil ca astăzi oamenii cu venituri mijlocii să construiască o casă ce uneşte avantajele și confortul unui apartament de oraș cu independența vilei ? Veţi răspunde că comunicaţiile inginereşti sunt prea scumpe. Și dacă vom construi o casă care „ţine cald” atât de bine că nu are nevoie de încălzire suplimentară ? În care, în WC-ul izolat ar lipsi sistemul de canalizare și de curățare externă, iar deșeurile s-ar transforma în venituri ? Care ar fi fost construită din materialele ecologic curate, neluate de la natura sălbatică ? Care s-ar potrivi foarte bine cu mediul înconjurător şi nu s-ar opune acestui mediu, ar salva și chiar ar restabili natura? Casa, care la un cost redus ar necesita un minim de cheltuieli pentru întreținere ? Acestea nu sunt doar nişte fantezii goale. Astfel de case există și se construiesc în mai multe regiuni din Statele Unite, Europa , Rusia și țările CSI . În regiunea Novosibirsk se construieşte o aşezare ecologică care va deveni primul Centrul Rus de Construcții Ecologice. Până la sfârșitul verii vor fi finalizate primele zece case, în total, în aşezare vor vi montate 54 de case. Casele sunt construite după o tehnologie unică, dezvoltată în cadrul Uniunii Internaționale Socio-Ecologice (UISE ) . Aceste tehnologii au fost concepute de către oamenii de ştiinţă din Novosibirsk timp de 14 ani. Noua casa a fost numită EKODOM (eco-casă) . Prețul total al fiecărei case ( inclusiv chiria terenului, costul drumurilor , cheltuielile suplimentare ajunge la 11-25 mii de dolari (în funcție de fiecare proiect în parte ). Preţul depinde de materialele de construcție folosite . De exemplu, casele construite din betonul spumat de producţie locală sau din baloturi de paie sunt mai ieftine.

Toate lucrările de construcție sunt achitate de clienți, adică, de cei care vor trăi în aceste eco-case. Administrația orașului a acoperit parțial costurile anterioare pentru dezvoltarea proiectelor individuale . Așezarea, cunoscută sub numele de Novîe lojki (Linguri Noi) este creată în cadrul Programului de construcţie a locuințelor ecologice (dezvoltat de către experții UISE), adoptat la nivelul autorităților locale. Consiliul de Administraţie al Programului este condus de primarul din Novosibirsk V.F. Gorodeţki.

Aşezarea ecologică Novîie Lojki este unică pentru Rusia. Ea diferă de la marea majoritate a aşezărilor ecologice prin lipsa stimulentelor religioase (sau mistice) pentru auto-organizare. Scopul inițial al organizatorilor aşezării a fost destul de pământesc și chiar într-un sens interesat - a construi locuințe pentru ei înșiși. Deci, centrul aşezării ecologice este format din persoane care în ultimii 12 ani au lucrat activ asupra proiectului de eco-casă și asupra unor dintre componentele sale tehnologice .

Aşezarea ecologică va găzduit Centrul Internațional pentru locuințe ecologice. Centrul și aşezarea vor deveni drept bază pentru practica studenților din Instituţiile siberiene, găzduirea turiştilor, specialiştilor, oficialilor guvernamentali, în ea se vor organiza seminare de lucru privind eficiența energetică , tehnologiile alternative în construcții . În afară de amenajarea aşezării, programul include şi crearea unui eco-laborator de cercetare și testare a noilor soluții tehnologice . Deci, ce este o eco-casă, și prin ce diferă de la o vilă obișnuită ?

Mulți oameni care decid să se mute din apartamentul urban în propria casă au nevoie de o locuinţă confortabilă de tip urban, plus posibilitatea de a creşte legume, fructe și pomuşoare în grădinile pe lângă casă și a face provizii pentru iarnă . Arhitectura casei trebuie să îndeplinească aceleași cerințe ca și o casă obișnuită: clădirea ar trebui să fie atractivă , unică și confortabilă . Planul ar trebui să asigure utilizarea eficientă a proceselor naturale (soare , ploaie , vânt), pentru a menţine viaţa în casă şi a asigura chiriașilor un mediu confortabil pentru a duce un stil de viață sănătos . Eco-casa este încălzită cu energie solară acumulată în bateriile de sezon sau de zi. Cantitatea insuficientă de căldură este compensată de generatoarele de căldură care funcţionează pe resurse regenerabile (paie, lemn, biogaz ). La ziua de azi nu există baterii sezoniere ieftine, aşa că cărbunele, petrolul și gazul rămân sursele importante de căldură . Însă consumul lor într-o eco-casă este de câteva ori mai mic decât într-o clădire convențională . Acest lucru se realizează prin utilizarea colectoarelor solare aeriene sau acvatice ( acestea pot fi fabricate de sine stătător și sunt destul de ieftine) și așa-numitelor sobe cu ardere lentă . Casa, construită pe baza unui astfel de sistem termic eficient, chiar și în condiţiile Siberiei din februarie până în mai și din septembrie până în octombrie, poate fi încălzită doar prin sistemul de încălzire solară.

Pentru construcția caselor ecologice sunt utilizate materiale de construcție locale, cu metoda de extracţie, de prelucrare şi de transportare ieftină, care permită să se aplice tehnologii de construcţie fără echipamente grele . Toate acestea reduc semnificativ costul casei . Materialele de construcţie poate fi numite ecologice nu numai datorită faptului că ele nu sunt dăunătoare pentru sănătatea umană , dar şi pentru că ele sunt fabricate fără a dăuna mediul înconjurător, la sfârșitul termenului de exploatare a casei ele pot fi utilizate pe loc în mod natural. Aceste materiale de construcţii sunt : gazbeton spumat, blocuri de lut, baloturi de paie comprimată, lemn ( în regiunile forestiere ), saman , etc. Ca material de încălzire sunt de asemenea folosite materiale naturale : paie, stuf, in .

Toate deșeurile organice ( lichide și solide ) sunt reciclate și eliminate în mod autonom cu utilizarea tehnologiilor . Acest lucru permite utilizarea deșeurilor pentru cultivarea produselor agricole: a spori fertilitatea solului , deșeurile solide sunt transformate în compost - cel mai bun îngrăşământ organic. Astfel, o eco-casă ar trebui să asigure stocarea resurselor ecologice de pe teren pe care este construită clădirea . Scurgerile sunt de asemenea prelucrate (trec prin sistemul de filtre naturale ) și refolosite, de exemplu, pentru a iriga grădina.

Un rol important în construcțiile ecologice îl are arhitectura peisajului. Este necesar să se proiecteze terenul astfel, încât eco-casa să fie protejată în partea de nord (pădurea sau acareturi), iar la est și sud, dimpotrivă , să nu fie umbrită. Planificarea casei presupune poziția optimă a casei, paturilor de flori, zonei de grădină, ţinând cont de panta naturală, direcția vântului, vegetația din jur, repartizarea tipurilor de sol . Toate aceste diferențe a eco-casei de la o vilă obişnuită pot părea nesemnificative , dar construcţia în masă a eco-caselor poate avea un impact semnificativ asupra soluţionării problemelor globale sociale şi ecologice.

Avem tendința de a crede că principala cauză a poluării mediului înconjurător sunt întreprinderile industriale și proiectele importante, cum ar fi devierea cursului
râurilor de nord . Și, probabil, foarte puțini oameni s-au gândit cât de inofensivă pentru mediu este propria casă, fie o clădirea urbană cu multe etaje sau o casă în sat.

Potrivit Centrului Națiunilor Unite pentru Așezările Umane ( Habitat ) , emisiile de sulf în urma exploatării locuințelor constituie 70 %, de dioxid de carbon - 50 % . Utilizarea lemnului în construcțiile de locuit constituie 25 % din consumul total, piatră , nisip , pietriș - 40 %, apa dulce - 16 %, energie - 40 % . Partea semnificativă din sectorul rezidențial privat revine construcțiilor neautorizate și depozitelor de deșeuri municipale solide.

Programul " Eco-casă" poate contribui la soluţionarea nu numai a problemelor ecologice, dar şi sociale, creşte eficiența construcţiilor de locuințe și calitatea locuințelor, conștientizarea problemelor de mediu , crează noi locuri de muncă prin intermediul construcțiilor rezidențiale private în creştere.

Anume datorită acestui fapt proiectul oamenilor de ştiinţă din Novosibirsk a fost recunoscut și sprijinit la nivel federal și internațional de către reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și nonguvernamentale, întreprinderi mici și mijlocii.

 

 

Anna Kocineva şi Igor Ogorodnikov

 

 

Sursa: ecohouse.lv

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 02 septembrie 2013 17:00
Vizualizări: 3760

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
81
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
112
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
85
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
237