Copiii-vegetarieni: mit sau realitate. Opinia medicului

/ Vizionări: 2504

Дети-вегетарианцы

 

Ce crede un medic bine cunoscut despre alimentația vegetariană? Voi evidenția doar câteva momente, dar recomand tuturor părinților, și mai ales bunicilor să-l asculte pe Komarovsky de sine stătător.

Евгений Комаровский, доктор Комаровский1. Copiii pot fi vegetarieni, e absolut posibil.

Copiii experimentează cu energia solara!
Copiii experimentează cu energia solara!

2. Vegetarianismul nu este o dietă, ci o poziție în viață, o filosofie a familiei. Un vegetarian nu este acela care doar stă pe o dietă fără carne sau alte produse de origine animală, el duce un anumit stil de viață (nu poartă pantofi de piele, nu-și cumpără mobilier din piele, din dragoste și compasiune față de animale). Dacă părinții au o asemenea filosofie, firesc că îl alătură de ea și pe copilul său. Este de neimaginat situația, când mama și tata nu mănâncă carne, dar toată viața separat o pregătesc copilului. Este ca și cum să mergi într-o biserică, iar pe copilul său să-l duci în alta. A păstra unitatea în familie este mult mai important decât de a hrăni copilul cu carne.

3. Teoretic (medicul menționează că anume teoretic) la un copil pe dieta vegetariană este posibil deficitul substanțelor ce se găsesc în carne sau pe care carnea le conține în cantități mari, de exemplu fier, proteine și vitamina B12.

4. Proteinele pot fi ușor obținute din soia și alte plante, care le conțin într-o mare măsură, însă alimentele vegetale conțin foarte puțin fier.

Sănătatea părinţilor depinde de numărul de copii
Sănătatea părinţilor depinde de numărul de copii

5. Dacă v-ați decis să vă creșteți copilul fără carne, ar fi bine ca împreună cu medicul Dvs să vă asigurați că vegetarianismul nu va afecta în mod negativ sănătatea organismul în creștere. Astfel, medicul trebuie să prescrie copilului vitamine speciale pentru suplinirea deficitului de vitamina B12 și fier. De asemenea, trebuie să faceți permanent analize cu privire la nivelul de fier si hemoglobină din sânge.

6. În multe țări ale lumii vegetarianismul este foarte răspândit, acolo sunt create toate condițiile pentru a duce o astfel de viață: există magazine speciale pentru vegetarieni de diferite tipuri (lactovegetarieni, vegani, crudivori), în supermarket-uri obișnuite se vând produse speciale pentru vegetarieni (de exemplu, cereale îmbogățite cu vitamina B12). În Ucraina, la fel ca și în Republica Moldova, pentru cei care aderă la acest tip de alimentare, încă nu au fost create condițiile necesare.

7. Există familii cu o dietă obișnuită în care copilul dintr-un motiv oarecare refuză să mănânce carne. Asta înseamnă că el primește toate substanțele nutritive necesare din alte produse. Și dacă un copil mănâncă produse lactate și ouă, el va primi tot de ce are nevoie din ele. În această situație nu trebuie să vă faceți griji.

Sindromul oboselii cronice la copii
Sindromul oboselii cronice la copii

8. Este inadmisibil să hrăniți copilul forțat cu orice produs, inclusiv carne. Acest lucru este foarte dăunător pentru sănătate. Hrănirea forțată este o greșeală pedagogică foarte mare. Copilul ar trebui sa mănânce doar atunci când vrea.

9. Dacă părinții sunt vegetarieni, și-l alătură de dieta aceasta pe copilul său, ar trebui să înțeleagă că de a-și învăța copilul de dragoste pentru aproapele și non-violență față de animale este mai important decât să-l învețe să nu mănânce carne.

10. De ce copiii vegetarieni, de obicei, sunt mai rezistenți și mai sănătoși decât colegii săi? Pentru că în familii vegetariene părinții tind să acorde mai multă atenție culturii fizice, stilului sănătos de viață, activității fizice, plimbărilor în aer liber. În asemenea condiții copilul, desigur, are mult mai multe șanse de a-și menține sănătatea.

 

Sursa