Cornish Yarg – cașcavalul din urzici din Cornwall

/ Vizionări: 1484

Cașcavalul din urzici (Cornish Yarg) este considerat perla comitatului Cornwall din sud-Vestul Angliei. Acest cașcaval nu a fost fabricat niciodată pe scară industrială anume de aceea, în această regiune vin adevărații „colecționari” ai gustului de cașcaval.

Cașcavalul din urzici (Cornish Yarg) este considerat perla comitatului Cornwall din sud-Vestul Angliei. Acest cașcaval nu a fost fabricat niciodată pe scară industrială anume de aceea, în această regiune vin adevărații „colecționari” ai gustului de cașcaval.

Se consideră că rețeta originală a cașcavalului vine din secolul 13, însă ulterior, timp de cîteva secole, rețeta a fost dată uitării, pînă cînd nu a ajuns pe mîinile cuplului Allan și Jenny Gray. E curios faptul că denumire de „Yarg” este numele Gray scris invers. Lansînd producția acestui cașcaval unic, ei nu au greșit, iar cașcavalul din urzici a devenit un adevărat simbol al comitatului Cornwall.

Particularitatea fabricării cașcavalului Cornish Yarg constă în faptul că la o anumită etapă, roțile de cașcaval sînt învelite manual în frunze de urzică, după care se păstrează în condiții speciale, 6-12 săptămîni, timp în care cașcavalul se maturizează.

Cașcavalul iese de tărie medie, cu grăsimea de 45% cu textură cremoasă moale și cu un gust de ciuperci. Frunzele de urzică îi conferă o coajă aromată cu mucegai nobil.

Mai este și alt tip de cașcaval de urzici, care a apărut recent. La prepararea acestuia, frunzele de urzică se mărunțesc și se adaugă în masa de lapte, apoi, cașcavalul se maturizează o perioadă de timp, formănd straturi de mucegai.

Experții mai sînt atrași de o altă variantă a cașcavalului Yarg – usturoiul sălbatic (Wild Garlic Yarg). În acest caz, cașcavalul este învelit în frunze de usturoi sălbatic pînă la maturizarea completă.

În prezent, cașcavalul Cornish Yarg este fabricat în gospodăria Lynher Dairis Cheese Company lîngă orașul Ponsanooth. Cantitatea anuală de cașcaval nu e mare – 200 de tone. Ferma are 500 de vaci de rasă.

Compania Lynher Dairis a deschis un centru turistic, unde vizitatorii pot degusta cașcavalurile și se pot familiariza cu producția Cornish Yarg și istoria ei.

Cașcavalul de urzici cu gustul original este folosit de englezi atît ca aperitiv pentru vinurile albe și de desert, cît și pentru cidru. El se potrivește perfect cu bucatele din pește, cartofi, legume. Se adaugă și în diferite copturi.