Cornul, copacul de aur

/ Vizionări: 6380

Cornul crește în țări cu climă caldă. La dorință, orice gărdinar îl poate cultiva, or pentru adevărații amatori de plante nu există nimic imposibil

Cornul crește în țări cu climă caldă. La dorință, orice gărdinar îl poate cultiva, or pentru adevărații amatori de plante nu există nimic imposibil!

Panouri solare contra copaci, un barter pentru a salva pădurile din Kenya
Panouri solare contra copaci, un barter pentru a salva pădurile din Kenya

Cornul este un copac mic cu flori galbene și aromate. Sînt atît de multe, încît de departe pare a fi o singură floare imensă. În perioada înfloririi, copacii sînt înconjurați de albine. Cornul mai este numit și copacul de aur.

În stare sălbatică, în regiunile muntoase ale Caucazului, cornul se întîlnește pretutindeni. Fructele lui sînt mici, iar roada este regulată. Spre deosebire de cornul sălbatic, cel de grădină are fructe mășcate, cărnoase, mustoase și gustoase. Înflorește devreme (în aprilie), însă fructele lui se coc tîrziu (în septembrie). Rodește în fiecare an abundent, fără periodicitate. Literatura din agricultură recomandă plantarea mai multor copaci pe un teren pentru polenizarea florilor. Din experiența mea însă pot spune că acest lucru nu este necesar, deoarece și copacii singuratici rodesc bine. De pe un copac se pot obține pînă la 40 kg de pomușoare.

Copacii rodesc în al patrulea an și în fiecare an roada crește, ajungînd la cota maximă la 8 ani. Dacă este îngrijit corect, cornul rodește pînă la 40 de ani. Fructele se coc treptat, în aproape 30 de zile. Se culeg pe măsura coacerii, sau toate odată. Timp de 5-10 zile ele se coc și pot fi folosite. Datorită acestei proprietăți, ele pot fi transportate. Masa medie a fructelor cornului sălbatic este de 1 g, iar a celui mășcat – 5-6 g. Ele au un miros specific și o aromă plăcută. Fructele se consumă crude, sau se prepară din ele gem, compot, dulceață, sirop, jeleu, vin etc.

În literatura de specialitate de menționează că cornul nu este pretențios. Eu nu sînt de acord cu această afirmație, deoarece pentru o dezvoltare bună, o roadă abundentă este nevoie de o îngrijire corespunzătoare, altfel, fructele vor fi mic, fără gust și vor cădea înainte de termen.

Rabdan Magomerșerifov, grădinar, Republica Daghestan

Кизил, золотое дерево в средней полосе

Кизил, золотое дерево в средней полосе

 

Sursa: pdva.fdriusal.ru


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.