ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Crapul Koi




Este la fel de uşor de crescut ca şi peştii aurii dar este cu mult mai spectaculos. Poate fi crescut în orice anotimp, chiar şi iarna, atunci când hibernează. În perioadele reci se simte bine la temperaturi de 14-16 C. Atunci are pofta de mâncare, lucru evidenţiat de luciul şi coloristica deosebită a corpului. Este foarte puţin pretenţios, mănâncă orice , indiferent ce îi oferiţi: gândaci, viermişori, melci dar şi alimentaţie vegetală formată din plante. De fapt nu se supără nici dacă îi daţi hrană artificială specială pentru peşti.

Crapul Koi ajunge la maturitate sexuală la vârsta de 18-36 de luni. Primăvara, când apa se încălzeşte, îşi depune icrele. În această perioadă are un comportament zbuciumat, violent faţă de membrii familiei. Aşa îşi descarcă surplusul de energie şi tensiunea acumulată. De aceea este recomandabil să izolaţi fie femela furioasă sau pe ceilalţi membrii ai familiei, precum şi vegetaţia care este mai valoroasă. Peştii aurii mai mari sau fitofagii nu trebuie îndepărtaţi deoarece ei se pot apăra şi singuri.

Vara în iaz

Vara, în perioada activă necesită hrană mai pretenţioasă, proaspătă sau uscată, bogată în elemente nutritive, dar iarna în schimb nu necesită nici o hrană. Întrucât nu are probleme cu pofta de mâncare, adesea fiind hrănit doar pentru că atunci poate fi văzut şi admirat de către posesorii de iazuri, crapul koi poate ajunge rapid la obezitate. De aceea este recomandabil să-l hrăniţi odată pe zi, de preferinţă la aceeaşi oră şi în acelaşi loc.
Vulpile sau alţi prădători pot fi reale pericole pentru peştii din iaz. Puteţi împiedica pescuitul ilegal al crapului Koi prin acoperirea iazului cu o plasă rezistentă. Acest lucru este foarte practic întrucât împiedică şi căderea frunzelor în apă.
Crapul Koi este un peşte rezistent dar are câteva pretenţii: habitat de lux şi apă de calitate. De fapt realizarea unui habitat perfect este singurul punct mai delicat în creşterea acestor peşti. Păstrarea apei curate se face prin filtrarea şi prin oxigenarea ei cu fântâni artizanale artificiale. Un alt factor important în creşterea lor este ca numărul de peşti să nu depăşească posibilităţile iazului.
Există calcule matematice complicate pentru a afla de câtă apa este nevoie pentru peştii de o anumită mărime. De exemplu, pentru crapul Koi de 2,5 cm avem nevoie de 4,5 l apă. Deci pentru un peşte de 12 - 15 cm este nevoie de 135 l de apă şi de un teritoriu adecvat mărimii. Iar pentru un adult de 90 de cm este adevarată teoria conform căreia cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Este bine să evitaţi suprapopularea , doar dacă nu doriţi să vă afirmaţi ca şi crescători de Koi pe piaţa de animale de companie. Dacă totuşi numărul lor este în creştere, ori trebuie să vă gândiţi la mutarea peştilor din iaz într-un lac, sau pentru o perioadă nu veţi mai avea probleme în a alege cadouri pentru prieteni.
Răspândirea algelor poate fi împiedicată prin popularea iazului cu fitofagi. Plantele, pentru a fi pe placul crapului Koi trebuie să aibă tulpini şi rădăcini puternice. Prin construirea unei fântâni mici arteziene oxigenaţi apa şi o pregătiţi pentru autocurăţire. Pentru orice eventualitate, este bine să măsuraţi din când în când nivelul de amoniu şi de nitraţi din apă, deci este bine ca apa să nu fie suprapopulată.

Iarna în iaz

Daca iazul din grădină are o adâncime de 80-90 de cm sau chiar mai adânc, atunci peştele poate hiberna liniştit. Dacă nu este atât de adânc, atunci trebuie rezolvată problema încălzirii apei sau a mutării peştilor într-o altă locaţie adecvată. Dacă temperatura scade brusc, atunci Koi se ascunde şi nu mai apare până la primăvară. Dacă temperatura scade sub 10 grade Celsius, să nu îl mai hrăniţi, pregătind în acest fel peştele pentru iernat.

Coloristica peştilor Koi

În principiu putem categorisi peştii Koi în două categorii: cu luciu metalic sau fără luciu. În interiorul acestor două categorii deosebim diferite nuanţe şi modele:

Făra Luciu

Bekko - roşu pe fundal alb sau galben cu model negru
Kohaku - model roşu sau negru pe fundal alb - cea mai răspândită culoare
Taisho sanke - Pete roşii sau negre pe fundal alb

Cu Luciu Metalic

Hikarimono - de o singură culoare - Monocrom
Hikari-utsurimono - alb cu negru, roşu sau numai galben

Celor ce iubesc această magnifică specie de peşti le este indiferent ce culoare au peştii din iaz. Contează doar să fie sănătoşi. Pe crescătorii începători îi sfătuim să aleagă exemplare active, cu poftă de mâncare bună, fără deficienţe fizice sau coloristice.

 

Sursa: animalutul.ro

ABONAȚI-VĂ
Luni, 17 noiembrie 2014 15:05
Vizualizări: 7021

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
124
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
103
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
153
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
108