ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Creșterea ciupercilor în subsol




 

Este posibil de a construi în subsol o întreagă fermă de ciuperci și de a le recolta pe tot parcursul anului.

Toate dezavantajele subsolului în contextul de creștere a ciupercilor devin avantaje și cel mai important dintre ele ar fi un climat stabil, care nu este supus unor fluctuații (temperatură, umiditate, etc).
Pregătirea încăperii:

1 . Cel mai bine este ca pereții și tavanul din subsol să fie din beton.
2 . Podeaua din sol cel mai bine să fie cimentată sau betonată.
3 . Pereţii şi tavanul trebuie date cu var pentru a proteja culturile noastre de dăunători.
4 . Grilele de ventilația se instalează la suprafaţă. Dacă doriți puteţi să le mascaţi, scoţindu-le în tufişuri sau să le acoperiţi cu verdeaţă.
5 . Din nou, în scopul protecției ciupercilor de paraziți și insecte este necesar de a acoperi orificiile de ventilație cu o plasă deasă. Pe de afară sau interior. E mai bine din ambele părţi.
6 . Dacă înălțimea tavanului permite, e bine de construit mai multe niveluri pentru a crește suprafaţa utilă a subsolului.
Asta e tot. Subsolul nostru este gata pentru producerea continuă a ciupercilor cum ar fi champignon, pleurotus şi multe altele. Ne întoarcem acum la prepararea substratului  și de fapt, tehnologia de cultivare.

Creșterea ciupercilor

Creșterea ciupercilor  în subsol

Pregătirea substratului

Substratul este hrana pentru ciupercile noastre, locul de dezvoltarea a organismelor utile şi substanțelor benefice.

Substrat nostru nu va include pesticide și substanțe chimice care nimeni nu le cunoaşte ci va include componente naturale, reproductibile:

- Paie
- Bălegar
Bălegarul este bine să-l  folosiți pe cel de cal, dar în absența acestuia, va fi potrivit şi acel de bovine, ovine, porcine, găinaţul etc. Trebuie de amintit că pentru a obține un substrat bun este necesar să se utilizeze paie în cantitate de 100 kg. Cu o cantitate mai mică de paie procesul de fermentare nu poate începe.

La 100 kg de paie vor trebui 35-40 kg de bălegar. Înainte de a le amesteca, paiele trebuie să se înmoaie timp de 40-50 de ore.

Aşezarea grămezilor de compost

În general pentru creșterea ciupercilor, grămezile se aranjează  pe toată lungimea subsolului, cu o lățime de 1,5-2 metri și o înălțime de 2-2,5 metri.
Grosimea stratului trebuie să fie de aproximativ 25-30 cm.

Atenție: grămezile de compost se aranjează doar pe suprafeţele betonate. Evitați contactul cu solul. În caz contrar, dăunătorii vor pătrunde în substrat  după care va fi dificil de a scăpa de ei și care vor distruge ciupercile noastre!

Evitați umiditate excesivă în camera în care se prepară substratul. De asemenea, asigurați-vă că există o ventilație adecvată. Deoarece procesul de compostare este însoțit de eliberarea de amoniac. În cazul în care mirosul a apărut atunci procesul a început. Un alt indiciu este temperatura de reacție, în interiorul compostului ea este mai mare.
Pentru ca straturile să se  descompună uniform pe întreaga suprafață este necesar să le bătătorim, astfel încît cele exterioare sunt mutate spre interior și invers. Bătătoritul substratului se face după zece zile de la începerea compostării. După care procedura se repetă de 3-5 ori la un interval de 5 zile.

După 3-4 săptămâni substratul este pregătit. Acest lucru reese din următoarele:

- dispare mirosul de amoniac
- substratul capătă culoarea maro inchis
- compostul este de o consistență moale
- umiditate moderată

Dacă la stoarcere curge apă atunci umiditatea este excesivă. Acest compost necesită de a fi întins într-un strat subțire și să se usuce un pic.
Schema de cultivarea a ciupercilor în subsol

După ce am pregătit substratul acesta trebuie să fie aranjat în lăzi de lemn sau plastic cu laturi de cel puțin 25-30 de centimetri. Pentru a economisi loc într-un spațiu închis lăzile se plasează una deasupra celeilalte sau eșalonate, așa cum se arată în imagine.

După ce compostul este pus în lăzi temperatura internă crește la aproximativ 50 de grade. După câteva zile scade pînă la 25 de grade. Acest lucru înseamnă că substratul este gata pentru a semăna miceliul de ciuperci.
Ciupercile champignon nu sunt pretenţioase la creştere și se descurcă perfect fără lumină, însă în perioada de fertilizare sunt sensibile la:

- curent
- dioxid de carbon în exces (cînd lipseşte ventilația)

Plantarea și creșterea

Odată ce substratul s-a răcit pînă la 22-25 de grade miceliul este semănat: pe întreaga suprafață a substratului la o distanță de 20 cm se fac gropiţe de 5 centimetri prevăzute pentru mărimea miceliului. Apoi se acoperă cu compost. Iar,  deasupra se pune hârtie, ziare, pentru a reţine umezeala. Ziarele şi nu substratul se stropeşte periodic cu un  jet de apă.

Aceasta se numește perioada de incubație. În acest moment, temperatura camerei trebuie să fie în jur de 22-24 de grade. Subsolul  păstrează, de obicei, bine căldura.
Miceliul se va dezvolta în următoarele 15 zile. După care, temperatura de creștere va fi mult mai mică.

Apoi, stratul de compost se va acoperi cu sol dintre care 3-5 la sută va constitui creta. În această perioadă, umiditatea din încăpere ar trebui să fie înaltă. Stratul superior va fi umezit periodic prin pulverizare, principalul lucru ca apa să nu pătrundă în compost.
Ciupercile cresc în 4-5 săptămâni după plantarea miceliului. După două săptămâni vor putea fi recoltate. Toată perioada de roadă durează aproximativ opt săptmâni. Ciupercile recoltate sunt depozitate la o temperatură de 0-4 grade, aproximativ 2 săptămâni, dacă vorbim despre ciupercile proaspete. Pentru a crește termenul de valabilitate se practică conservarea.

Creșterea ciupercilor Pleurotus

Pentru creșterea pleurotusului în subsol trebuie să pregătim buşteni de lemn de  aproximativ zece centimetri lățime și 1,5 m lungime. Este potrivit aproape orice lemn tare.

Cultivarea Pleurotusului în subsol

Se fac tăieturi pe bușteni la o distanță de 30 cm unul de celălalt. Apoi, trunchiurile sunt înmuiate timp de 7 zile.
Astfel, am imitat  artificial tulpinele pinilor pe care cresc ciupercile în natură. Avem nevoie de un un raft pentru a aranja buştenii.

Rafturile de 1.5x15 metri se plasează la o înălțime de 30-35 cm unul faţă de celălt. Raftul de jos este plasat la aceeași distanță de podea.
Pentru a crește umiditatea, sub rafturi se pun recipiente cu apă. Iar, suportul se acoperă cu polietilenă. După germinare aceasta este eliminată.

Prima recoltă se obține în 2,5-3 luni.
Astfel, crescînd ciuperci vă puteţi îndestula familia, iar ce vă rămâne puteţi
orcînd să le vindeţi la orice piață.
 

Выращивание грибов в подвале

Выращивание грибов в подвале

Выращивание грибов в подвале

Выращивание грибов в подвале

Выращивание грибов в подвале

Выращивание грибов в подвале

Выращивание грибов в подвале

 

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 12 aprilie 2014 14:07
Vizualizări: 42203

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
145
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
146
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
284
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
175