Cu ce lemne e ma bine să faceți focul în sobă?

/ Vizionări: 11882

De tipul de lemne depinde în mare măsură succesul odihnei la vilă în perioada rece. Nu toți proprietarii de imobile în afara orașului își închid vilele pe iarnă. Aflarea la vilă toamna și iarna în mare măsură depinde de calitatea lemnelor, de aceea alegerea acestora trebuie făcută cu mare atenție.

De tipul de lemne depinde în mare măsură succesul odihnei la vilă în perioada rece.

Nu toți proprietarii de imobile în afara orașului își închid vilele pe iarnă. Aflarea la vilă toamna și iarna în mare măsură depinde de calitatea lemnelor, de aceea alegerea acestora trebuie făcută cu mare atenție.

Cu cît mai tare cu atît mai bine

Cum să ne protejăm de toxinele emanate la arderea deșeurilor?
Cum să ne protejăm de toxinele emanate la arderea deșeurilor?

Timp de veacuri, oamenii au făcut focul în sobe cu lemne, iar mulți proprietari de imobile în afara orașului sînt fideli acestui obicei pînă în prezent. Deci, ce fel de lemne trebuie să folosim pentru încălzirea vilei?

Dacă aveți instalată o sobă tradițională, dar nu un cămin deschis, atunci puteți încălzi cu orice fel de lemne, pur și simplu utilizarea unor tipuri de lemne necesită o atenție sporită față de hogeac. În prezent, pe piața regiunii noastre sînt reprezentate 4 tipuri de lemn: stejar, mesteacăn, pin și mixte.

Stejarul este cel mai caloric. Stejarul arde încet, dar emană puțină căldură. Lemnul de stejar aproape nu conține smoală, de aceea, cenușa aproape nu se depune în interiorul hogeacului. Totodată, lemnul elimină foarte mult dioxid de carbon, de aceea, o atenție sporită trebuie acordată închinzătoarea hogeacului. La încălzire cu lemne din stejar țeava trebuie să fie întotdeauna deschisă.

De ce nu trebuie să ardem iarba
De ce nu trebuie să ardem iarba

Lemnele din mesteacăn sînt hitul vînzărilor. Acest fapt se explică prin faptul că mesteacănul crește mai repede decît stejarul și aceste lemne costă mai puțin decît cele din stejar. Lemnul din mesteacăn arde mai repede decît cel de stejar și degajă foarte repede căldura. Totodată, mesteacănul conține mai multă smoală, mai ales scoarța, de aceea, pe hogeac se depune fum, iar acesta trebuie curățit mai des decît la utilizarea lemnelor de stejar. Ce-i drept, dacă veniți rar iarna la vilă, atunci puteți să nu vă faceți griji în privința curățeniei hogeacului.

Lemnele din pin pot fi folosite doar în cazuri extreme. Lemnul de pin conține multă smoală și hogeacul se va înfunda mai repede. De aceea, trebuie să vă abțineți de la utilizarea acestor lemne.

Lemnele mixte constau din diferite tipuri de copaci. Aceste lemne se obțin la curățirea plantațiilor verzi din orașe. La procurarea acestor lemne trebuie să atrageți atenția asupra faptului ce tipuri de lemn prevalează în masa generală. Dacă e frasin, atunci puteți să-l procurați, iar de la procurarea plopului ar trebui să vă abțineți. Plopul arde rău, eliminînd la ardere un miros amărui, care v-ar putea strica weekendul. Totodată, aceste lemne elimină puțină căldură.

Frasinul cel mai potrivit pentru lemne. Deși el nu elimină o asemenea căldură, ca mesteacănul, dar el nu conține smoală, iar utilizarea lui nu astupă hogeacul.