Cum a fost căutat un stejar pentru reparaţia parlamentului

/ Vizionări: 1868

Anul 1913, Anglia, Londra, holul Westminster, vechea clădire a parlamentului. Şedinţa comisiei privind restaurarea holului. E cam tristă această şedinţă. Construcţia clădirii a început în secolul 11 şi a fost terminată în sec. 14. Ulterior, fost reparată, dar în secolul XX necesita o reparaţie capitală. În special, trebuiau schimbate căpriorii, care sînt enorme, din stejar.

Anul 1913, Anglia, Londra, holul Westminster, vechea clădire a parlamentului. Şedinţa comisiei privind restaurarea holului. E cam tristă această şedinţă. Construcţia clădirii a început în secolul 11 şi a fost terminată în sec. 14. Ulterior, fost reparată, dar în secolul XX necesita o reparaţie capitală. În special, trebuiau schimbate căpriorii, care sînt enorme, din stejar. În Anglia sînt puţine păduri de stejar, vechi – şi mai puţin, iar aici era nevoie de stejari mai mari de 300 de ani, pentru că ceilalţi, nu erau suficient de lungi.

Cineva din comisie spune – dar de unde noi am luat lemnul data trecută? „Dar cînd a fost data trecută?”. În secolul 14. Mda. Dar, totuşi, de unde am luat? Totul e scris. Sînt aduse nişte foi îngălbenite, în care era totul scris timp de 8 veacuri. Le deschid. Verifică.

Aha! Din Sussex, grinzile de stejar au fost trimise de pe moşiile familiei Courthope. Şi spune un membru optimist din comisie: „Haideţi să luăm legătura cu ei. Terenurile doar nu au plecat nicăieri din familie din secolul 14.

Iau legătura. Şi capul familiei Courthope, sir George spune cu glas OMENESC: „Aţi venit după căpriorii din stejar pentru holul Westminster? Iată acei copaci sînt ai voştri. Înţelegeţi, cînd în secolul 14 stră-stră-stră-stră-străbunelul v-a livrtat grinzile, el s-a gîndit că pest 500 de ani veţi avea nevoie de altele. Şi a plantat. Şi a poruncit să fie transmis acest mesaj mai departe”.

Potrivit tradiţiei, mesajul (adică documetul) a fost transmis timp de 560 de ani …

Şi au fost tăiaţi stejarii, au fost confecţionaţi căpriorii şi au reparat holul Westminster. Sîntem convinşi că sir George atunci a poruncit să fie sădiţi alţi stejari. Pentru că peste 500 de ani va fi nevoie de ei…

Iată ce mentalitate. Pot face planuri pentru următorii 500 de ani. Pot păstra legătura dintre timpuri. Ştiu cum să abordeze eternitate şi moartea. Pentru că moartea nu înseamnă nimic în comparaţie cu stejarii plantaţi la timp şi păstrarea documentelor necesare.