ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum Africa va deveni cîndva sursă de energie pentru Europa




 

 

V-ați întrebat vreodată de ce deşertul Sahara, nu a fost transformat pînă acum într-un panou solar uriaș? Sindicatul firmelor proiectante și al companiilor de construcții sub numele de DESERTEC, probabil, că au citit gîndurile dvs. Planurile sale ambițioase, bazate pe concepţia politicienilor, economiștilor și oamenilor de știință din țările mediteraneene, includ asigurarea Europei cu 15% de energie, pînă în 2050, precum și satisfacerea necesităților în energie electrică a marii părţi din Orientul Mijlociu și Africii de Nord, folosind doar lumina solară a Saharei.

 

Crearea bazei 

12 companii interesate de acest proiect, inclusiv Siemens și ABB, la 13 iulie 2012 au semnat un Memorandum de înțelegere pentru a crea o Inițiativă industrială DESERTEC. Drept bază este concepţia DESERTEC, direcţionată spre utilizarea spațiilor deschise de deșert pentru producerea energiei solare și respectiv, reducerea volumul de CO2 - forța motrică a încălzirii globale, precum și pentru a opri utilizarea centralelor nucleare. Scopul Inițiativei industriale este analiza și dezvoltarea structurii tehnice, economice, politice, sociale, ecologice a Concepției DESERTEC.

În timpul semnării Memorandumului, Alteța Sa Regală, Prințul Hassan bin Talal al Iordaniei, a declarat: "Parteneriatul format în regiune, datorită proiectului DESERTEC, va deschide un nou capitol în relațiile dintre oamenii din Uniunea Europeană, Asia de Vest și Africa de Nord".

 

Cum va funcționa Concepţia

Potrivit proiectului, se planifică o dezvoltare a surselor de energie regenerabile, fără emisii de carbon, în deșertul nord-african, prin construirea centralelor de concentrare a energiei solare. În aceste instalaţii, oglinzile vor concentra lumina soarelui asupra conductelor cu apă, ridicînd temperatura acesteia până la 400-700 ° C. Aburii produşi vor porni turbinele și vor alimenta generatoarele de putere.

 

Deşerturile ca o sursă abundentă de energie

Sahara, care ocupă mai mult de 9 milioane km², poate absorbi aproape complet SUA, însă proiectul are nevoie doar de 0,3% din teritoriul, pentru a-şi atinge scopul. Potrivit datelor DESERTEC-Africa, cantitățile de energie solară, absorbite de fiecare kilometru pătrat al deşertului, sunt egale cu un milion şi jumătate de barili de petrol, ceea ce înseamnă că deșerturile planetei pot oferi energie în cantităţi de sute de ori mai mari decît folosește lumea într-un an.

 

Costul proiectului

Experții Centrului Aerospațial din Germania, estimează că proiectul va costa aproximativ 600 de miliarde de dolari. Totodată, ei cred că energia electrică importată din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, va fi una din cele mai ieftine surse pentru Europa, chiar și cu costul transportării ei. Greenpeace, consideră că pînă în 2050, energia solară ar putea asigura cu electricitate un sfert din lume.

 

Как Африка однажды станет источником энергии для Европы 

 

Beneficiile concomitente

Pentru africani există și alte beneficii în afară de energia curată și regenerabilă în regiune, care a suferit poluarea și acţiuni de război, din cauza surselor naturale de petrol. Excesul de căldură produs de centrala electrică poate fi utilizat pentru desalinizarea apei de mare, iar construcția și exploatarea instalațiilor va crea locuri de muncă pentru localnici, contribuind la reducerea sărăciei în Africa. În umbra acumulatoarelor solare pot fi crescute plante.

 

Eventualele deficiențe

Energia solară a demonstrat avantajele sale în țările africane, cum ar fi Zimbabwe şi Etiopia. Concepţia DESERTEC a fost formulată în anul 2003, cu sprijinul Centrului Aerospațial din Germania, în realizarea ei sunt interesate douăsprezece țări. Deci, ce împiedică realizarea proiectului în deşertul Sahara?

Ignorînd preocupările legate de pierderea energiei în timpul transportării peste Marea Mediterană, sindicatul DESERTEC intenționează să limiteze pierderile pînă la 10-15%, utilizînd linii de transport al curentului continuu de înaltă tensiune. Faptul că activitatea solară în această regiune este de aproape două ori mai mare decît în Europa, face transferul energiei la o astfel de distanță lungă, rentabil.

Instabilitatea politică din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ar putea afecta în mod negativ decizia Comisiei Europene privind sprijinirea concepţiei DESERTEC. Cu toate acestea, sindicatul indică faptul că astăzi, în economia acestor țări sunt îndreptate fluxuri financiare semnificative datorită industriei petroliere, în ciuda temerilor legate de securitate.

 

Următorii pași

Următorul pas al sindicatului DESERTEC va fi desfăşurarea negocierilor între UE și țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, în scopul de a pune în aplicare concepţia DESERTEC. În continuare, va fi ridicată problema dezvoltării capacităților tehnice a țărilor din regiune pentru producerea, instalarea și întreținerea panourilor solare.

În timp ce energia solară obţine succes în locurile din lume unde există deșerturi, lipsa lor în Europa, nu ar trebui să creeze limite. Importul energiei din cel mai mare şi mai cald deşert din lume, este o opțiune viabilă. În plus, colectarea energiei solare în Sahara, este un proces ecologic curat și rentabil din punct de vedere economic, care va contribui la stabilitatea Orientului Mijlociu și Africii de Nord, va crea noi locuri de muncă, va asigura alimentarea cu apă şi cu energie electrică. Aparent, DESERTEC este o concepţie promiţătoare.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 20 septembrie 2012 15:33
Vizualizări: 2474

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
58
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
98
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
68
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
235