Cum arată Antarctica, fără gheaţă? (+Video)

/ Vizionări: 3396

 

Антарктида без льдаCea mai detaliată hartă a Antarcticii, care prezintă continentul aşa cum arată el sub calota glaciară, a fost realizată, cu ajutorul unor tehnici speciale.

 

Harta digitală, numită Bedmap2, a fost creată de British Antarctic Survey, pe baza datelor adunate timp de mai multe decenii. NASA a contribuit la proiect furnizînd date colectate de sateliţii săi şi de vehicule aeriene specializate, care au măsurat, timp de mai mulţi ani, variaţiile grosimii stratului de gheaţă din calota glaciară, banchiză şi gheţarii antarctici, în cadrul programului Operation IceBridge, scrie Descopera.rocu referire la livescience.com.

Secretele  pădurilor pietrificate din Antarctica
Secretele pădurilor pietrificate din Antarctica

Cu ajutorul acestor informaţii, a fost creată cea mai detaliată hartă a continentului sudic: cercetătorii au „decojit” digital Antarctica de stratul de gheaţă care o acoperă şi au dezvăluit astfel relieful terenului de dedesubt. Studiind aceste caracteristici, oamenii de ştiinţă pot înţelge mai bine modul în care Antarctica reacţionează la schimbările climatice.

Harta creată de NASA arată cîteva detalii uimitoare ca descoperirea celui mai jos punct de pe un continent - Valea de sub ghețarul Byrd are o adîncime de 2.780 de metri sub nivelul marii. Cercetătorii au creat și prima imagine detaliată a munților Gamburtsev, un lanț muntos îngropat sub ghețurile din Antarctica. Vîrfurile munților depășesc 2.400 de metri și sînt îngropate sub o gheață de 1,6 km grosime, în estul Antarcticii.

 

Sursa