Cum erau fabricate în trecut vopsele natural pentru lemn

/ Vizionări: 2258

 

Как в старину делали натуральные краски для дерева

În trecut, lemnul a fost vopsit astfel ca el să respire și prin mirosul său să bucure locatarii. Pentru asta, lemnul era vopsit cu vopsele naturale ce respiră …

Fortăreaţă slavonă din sec. IX — X. Argilă, lemn
Fortăreaţă slavonă din sec. IX — X. Argilă, lemn

Aș dori să împărtășesc cititorilor cîteva rețete de fabricare a vopselelor ieftine și durabile pentru suprafețele din lemn.

Vopsea din brînză și var

Cantități egale de brînzăr de vaci proaspătă și var se amestecă minuțios. Se formează o soluție albă, care se usucă foarte repede. Ea trebuie folosită în aceeași zi, pentru că se strică repede. La acest amestec poate fi adăugat ocru și alte vopsele. Totodată, trebuie folosită cît mai puțină apă, deoarece aceasta are o influență negativă asupra durității. Vopseaua se usucă foarte repede și nu are miros. De aceea, suprafețele pot fi acoperite cu două straturi pe zi. Pentru conferirea durității sporite, după aplicarea celor două straturi, suprafețele se lustruiesc cu bucăți din stofă dură.

Case din lemn energoeficiente pentru proprietarii „hectarelor”
Case din lemn energoeficiente pentru proprietarii „hectarelor”

Din 10 părți de amidon, diluat cu apă, se obține un amestec ca smîntîna. Se amestecă mereu, adăugînd uncrop, pînă la obținerea consistenței dorite. Pentru o duritate mai sporită, se mai adaugă o parte de vopsea albă și orice culoare, vegetală sau minerală. Apoi clorura de zinc se dizolvă în apă și se adaugă acid tartric. Înainte de utilizare se amestecă cu primul amestec. Cantitatea materialului și proporțiile nu contează. Vopseaua se aplică prin mod obișnuit. Ea nu arde, nu se teme de umezeală și apă rece, nici nu poate fi spălată cu apă caldă cu săpun.

Vopsea din cartofi

Se iau 1 kg de cartofi și se fierb. Se curăță de coajă cît sînt calzi, se adaugă 4 căni mari de apă. După asta se zdrobesc în terci și se trece sită, pentru a nu rămîne cocoloașe. Se adaugă 1,5 kilograme de cretă praf, care se dizolvă în 4 căni cu apă/ în rezultat, se obțin 8 căni de vopsea sură durabilă și ieftină, ce se aplică ușor

Toate aceste vopsele au fost testate și dau rezultate minunate.


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.