ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum îți distruge munca de birou organismul

Stilul de viata sedentar, programul neintrerupt petrecut la birou si orele traite cu nasul in hartii nu fac bine sanatatii.

Toate, fara exceptie, determina nu numai o imbatranire premtura, dar favorizeaza si aparitia unor boli, la care nici nu te-ai astepta: deprecierea sistemului muscular si al celui osos, obezitate, diabet, risc de cancer, afectiuni cardiovasculare.

Adesea profesia te poate obliga la o munca sedentara, dar asta nu inseamna ca esti un condamnat. Specialistii sustin ca alternarea muncii sedentare cu ceea ce ii este opus te feresc de consecinte.

Tot ei recomanda doua plimbari zilnice de cate cel putin o jumatate de ora, plus o alimentatie variata si bazata pe cruditati.

N-ai timp sa gatesti? Ai destul timp sa consumi zilnic o leguma proaspata, o fructa si neaparat miezuri sau seminte: nuci, migdale, alune, castane. Nici macar nu trebuie gatite.

Pentru completarea proteinelor, in cazul celor care renunta la carne, nutritionistii recomanda ciuperci. Nici nu stiti in cate feluri se pot pregati ele, fara eforturi: la gratar, coapte la cuptor, prajite la tigaie, murate.

Adoptand un asemenea regim, inclusiv miscarea si sportul, portalul mixstuff sustine ca poti compensa multe din inconvenientele muncii sedentare care te fac la batranete garbov, buhaiat si adesea bolnav.

Ce se intampla daca stai 8 ore nemiscat pe scaun?

Nemiscat in fiecare zi, incepi sa simti dureri in tot corpul, o senzatie de slabiciune si inconfort in articulatii, care difera de la om la om: unora le sunt afectati umerii, altora coapsele, genunchii, gleznele si - mai grav decat toate - coloana vertebrala.

Scaunul ergonomic

Pare o gluma, dar aceasta inventie a ultimelor decenii compenseaza multe din neajunsurile vietii sedentare.

Scaunul nu-ti da dreptul sa renunti la miscare, dar o pozitie confortabila face ca sistemul osos sa se simta in largul sau, daca au fost potrivite corespunzator inaltimea, pozitia coatelor, spatarului si inclinatia.

Daca scaunul nu permite asemenea facilitati, inseamna ca este un kitsch si-ti trebuie alt scaun.

Planseta

Ceea ce inginerii numesc planseta, iar functionarii masa de lucru sau blat, pune o singura conditie: se fie degajata de obiecte. O colectie de creioane, ochelari, rigle, manuale, farfurioare, plus nelipsita ceasca de cafea impiedica libera miscare a mainilor, confortul si creeaza o neasteptata stare de stres.

Gustarea la ora fixa

Organismul este un sistem de ritmuri si simte nevoia sa primeasca hrana la ora fixa. Asa cum ti-ai fixat pentru micul dejun, pentru pranz si pentru cina ora fixa, adopta una si pentru gustari. Se poate ca sefilor sa li se para excentrica intreruperea brusca a lucrului, ca sa-ti iei sendvisul. Dar nu te obisnui sa te abtii de la regula. Obisnuieste-ti seful sa te respecte. Sanatatea e la mijloc.

Mirajul numit fast food

Alimentele preambalate sunt, alaturi de viata sedentara, dusmanii sanatatii. Priveste termenul lor de valabilitate: cel putin o luna. Mancarea proaspata adusa de acasa se strica a doua zi, pentru ca n-are conservanti. Conservantii prelungesc viata alimentelor, dar o scurteaza pe cea a omulu. Alege.

Sindromul incaperilor bolnave

Cecetatorii au dat aceasta denumire incaperilor inchise, de obicei prevazute cu geamuri termopan, a caror aerisire este total neglijata. Atmosfera dintr-un asmenea interior poate fi de 100 de ori mai toxica decat aerul de pe strada. Daca incaperile nu sunt aerisite sistematic, vor fi intesate cubacterii, gaze nocive si chimicale.

Copiatoarele

Desi par inofensive, copiatoarele emana in timpul lucrului particule imperceptibile de material, care intra in plamani si in fluxul sanguin. Produc boli pulmonare, greu de tratat.

Munca fara program fix

Am mai spus ca organismului uman ii plac activitatile ritmice. Lipsa unui program fix sau lucrul in stilul "hei, rup" face organismul sa raspunda prin imbolnavire, iar bolile ajung a fie dintre cele mai grave: cardiovasculare, diabet, cancer.

Specialistii Universitatii Harvard au studiat cauzele care determina aceasta situatie si au constatat ca ele sunt legate indeosebi de faptul ca programul "de voie" determina indivizii sa nu respecte orele de culcare, de trezire si de masa, ceea ce ii afecteaza direct.

Plictiseala

Una din consecintele cele mai frecvente ale muncii de birou este monotonia, care determina in cele din urma plistiseala. Faptul nu trebuie tratat superficial.

Un studiu elaborat de specialistii de la University College din Londra a stabilit ca starile de plictiseala maresc riscul bolilor de inima si de accident cerebral.

 

Sursa: ziare.com

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 02 decembrie 2015 13:00
Vizualizări: 1849

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
137
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
160
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
126
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
244