Cum ne ajută Luna să prezicem vremea?

/ Vizionări: 3636
Tag-uri: ,

Как предсказать погоду по луне? 

 

Yoghinii indieni vindecă ochii, uitîndu-se la soare, stele si luna
Yoghinii indieni vindecă ochii, uitîndu-se la soare, stele si luna

După culoarea Lunii, dar şi a Soarelui se poate determina destul de precis, dacă aerul este curat sau are multe particule de praf sau de apă - de exemplu, undeva după orizont bate un vînt puternic sau plouă. Cu cît mai multe asemenea particule sînt cu atît Luna pare mai roşie.

 

De ce anume nuanţele de roşu? Deoarece cu cît mai aproape de orizont, cu atît mai mare este absorbţia luminii în atmosferă, pînă cînd va ajunge la noi raza de soare sau de lună. În primul rînd lumina este lipsită de nuanţele de albastru, apoi verde, galben, rămîn doar cele cu lungime de undă lungă - portocaliu şi roşu.

Oamenii cu experiență, inclusiv meteorologii, pot prezice vremea, privind seara soarele sau luna.

Dar poate oare luna la orizont să arate nu roşie,ci verzuie sau albastră? Foarte rar, dar se întâmplă. Acest fenomen se observă atunci cînd în aer sînt multe particule de o anumită mărime. De obicei, acestea sînt particulele de funingine de la incendii de pădure sau erupții vulcanice. Dar nu fiecare poate vedea o lună albastră.

Uneori vedem Luna foarte mare. De fapt, atunci cînd iese de după orizont, nu este mai mare decît în orice alt punct pe cer. Acest fenomen se explică prin faptul că la orizont o putem compara cu copacii, casele şi în comparaţie cu acestea, ea pare mult mai mare.

 

 

Sursa: moldovenii.md