Cum putem recicla plastic cu ajutorul viermilor

/ Vizionări: 2720

Голодные мучные черви помогут решить проблему загрязнения пластиком

Viermii de făină pot consuma polistiren expandat, degradând astfel în mod natural un tip de plastic cunoscut pentru impactul său negativ asupra mediului înconjurător. Descoperirea aparţine unor cercetători din Beijing şi California, care susţin că, în plus, în timpul procesului, viermii produc energie.

O echipă mixtă formată din cercetători chinezi şi americani a descoperit recent că o parte din problema reciclării plasticului ar putea fi rezolvată cu ajutorul viermilor de făină.

Foto 20: Cum este amenajat primul supermarket vrac
Foto 20: Cum este amenajat primul supermarket vrac

După ce au aşezat insectele pe bucăţi de polistiren expandat, au observat că acestea au început să mănânce materialul. Ulterior, au analizat impactul acestui tip de „hrană” asupra viermilor, însă nu au remarcat diferenţe între starea lor de sănătate şi cea a unor viermi care consumaseră tărâţe.

Au concluzionat aşadar că viermii de făină pot digera fără probleme polistirenul, folosindu-se de oenzimă secretată de microbii prezenţi în mod natural în intestinele lor. Cercetătorii au comparat acţiunea enzimei cu cea a unui baros care doboară pereţi. Urmăriţi în materialul de mai jos o parte din întregul proces:

Cercetătorii au mai fost surprinşi de rapiditatea cu care viermii pot descompune polistirenul, un material despre care se credea că este veşnic. Procesul de transformare în dioxid de carbon nu durează mai mult de 24 de ore, iar în timpul lui se poate obţine energie.

Modelul
Modelul "sănătos" pentru afacerea de mediu în Republica Moldova

Polistirenul expandat, un adevărat pericol pentru mediu

Polistirenul expandat este un tip de plastic obţinut din petrol. Oferă o soluţie de ambalare preferată de companii, întrucât este uşor, este un bun izolator şi menţine conţinutul intact în timpul transportului. În acelaşi timp însă, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător.

Agenţia americană de Protecţie a Mediului şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului avertizează că polistirenul conţine o substanţă cancerigenă, care poate provoca iritaţii ale pielii, ale ochilor şi ale sistemului respirator, dar şi perturbări ale sistemului gastro-intestinal.

Până la 90% din deșeurile electronice din lume sunt aruncate anual la gropile de gunoi
Până la 90% din deșeurile electronice din lume sunt aruncate anual la gropile de gunoi

În plus, pare să fie veşnic. Conţine materiale care nu pot fi degradate în acţiunea razelor solare, ceea ce pune o adevărată presiune pe mediul înconjurător. Se estimează că polistirenul expandat este în acest moment principala materie din componenţa deşeurilor marine.

Până acum, singura soluţie cunoscută de reciclare a deşeurilor din polistiren era transformarea lor în recipiente de genul paharelor pentru cafea sau cutiilor pentru mâncare. Eliminarea lor completă nu era considerată posibilă. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi reciclatori refuză colectarea polistirenului uzat, întrucât este greu de reciclat.

 

Sursa: green-report.ro