Cum să facem solul mai fertil?

/ Vizionări: 4886

Как сделать почву более плодородной?

Gunoiul de grajd, spre exemplu, nu este o soluție ieftină și nu fiecare are acces la el. Iar de „chimie” mulți se tem. Soluția – îngrășămintele verzi. Acestea nu doar sunt comode, dar și eficiente: 3 kg de masă verde sunt echivalente cu 1-1,5 kg de gunoi de grajd.

Îngrășămintele verzi nu sunt lăudate în zadar. Tulpinile, frunzele și rădăcinile putrezite ale acestora constituie o sursă excelentă de alimentație pentru rîme și insectele de sol, care, împreună cu microorganismele, formează humusul. Totodată rădăcinile acestora pătrund adînc în sol, îmbunătățind structura acestuia.

Aceste plante afînează solul, îl îmbogățesc cu aer, sporesc conținutul de elemente nutritive și microelemente. S-a stabilit că rădăcinile lupinului ajung pînă la 2,5 metri adîncime, a lucernei – 1,5 m, trifoiului, muștarului, rapiței – pînă la 0,8 pînă la 1,5 m.

Pentru îngrășămintele verzi se cultivă, în special, trei familii:

- Leguminoase - trifoi, trifoi dulce, măzăriche, fasole, mazăre, lupin.

- Cereale - secară, grâu de toamnă, ovăz.

- Crucifere - rapiță, muștar, ridiche ulei, rapiță.

Proteine din aer
Proteine din aer

Puteți sădi plantele pentru îngrășăminte vara, pe măsura eliberării straturilor de legume. Din iunie pînă la mijlocul lunii septembrie este timpul pentru leguminoase, ridiche, rapiță, muștar. Semințele se seamănă după ploaie sau se udă intens. Pe timp de secetă, nu e recomandată semănarea acestora. După ce plantele au atins 30-40 cm înălțime, se taie, se mărunțesc și se dau sub brazdă.

Toamna (în prima decadă a lunii septembrie) se seamănă culturile de toamnă – rapița, grîul și secara.

Primăvara, pe sectoarele unde vor fi plantate culturile iubitoare de căldură, îndată ce s-a topit zăpada și s-a uscat puțin solul, poate fi semănat muștarul alb. Acesta nu se teme de temperaturi joase, răsare și crește foarte repede. La finele lunii mai – începutul lunii iunie, acesta poate fi recoltat și dat sub brazdă. Către momentul plantării răsadului, masa verde va putrezi.

Efectul îngrășămintelor verzi depinde de vîrsta plantelor. Cele care au crescut prea tare, se descompun mai lent, necesită adăugarea azotului. Acestea pot fi folosite mai eficient pentru mulcire sau compost. Plantele tinere însă sunt bogate în azot și se descompun repede. De aceea, cea mai bună perioadă pentru darea sub brazdă este faza butonizării, adică pînă la înflorire. În acest caz, recolta bogată este garantată!

 


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.