Cum să faci afaceri cu deşeuri: exemplul centrelor de recondiţionare de mobilier vechi din Londra

/ Vizionări: 4028

Как сделать бизнес на отходах? Пример: центр ремонта старой мебели в Лондоне

Reciclăm doar 10% dintre piesele de mobilier uzate. Aceasta deşi valorificarea lor este o afacere cât se poate de profitabilă. Ne-o demonstrează 2 organizaţii din Marea Britanie, care au accesat finanţări europene şi au deschis 5 centre de recondiţionare de mobilier, în Londra.

În Uniunea Europeană, deşeurile de mobilă reprezintă în jur de 4% din totalul cantităţii de deşeuri municipale solide. Doar 10% dintre acestea sunt reciclate, în timp ce restul ajung la gropile de gunoi şi în incineratoare. Datele aparţin unui raport mai vechi al Federaţiei Europene a Producătorilor de Mobilă, care insistă asupra uşurinţei valorificării pieselor de mobilier.

Top 10 a celor mai mare depozite de deșeuri din lume (+Video)
Top 10 a celor mai mare depozite de deșeuri din lume (+Video)

Două organizaţii britanice au înţeles potenţialul oferit de reciclarea mobilei vechi şi şi-au propus să creeze o afacere socială în domeniu. Au accesat o finanţare prin programul LIFE+ al Comisiei Europene şi au deschis 5 centre de reciclare în Londra.

Organizaţiile se numesc Groundwork London şi London Community Resource Network, iar centrele lor de recondiţionare de mobilier sunt cunoscute ca The Loop. Au fost amenajate în spaţii nefolosite, pe care autorităţile sau proprietarii le-au pus la dispoziţia proiectului.

Începând cu sfârşitul lunii octombrie, echipele de voluntari The Loop au început colectarea gratuită a articolelor nedorite de la localnicii. Aceştia le pot dona centrelor, scăpând de grija transportului către centre autorizate şi evitând primirea unor amenzi pentru depozitare ilegală.

Film documentar. Deșeuri (Video)
Film documentar. Deșeuri (Video)

După colectare, obiecte precum piese de mobilier din lemn, canapele şi alte articole de uz casnic urmează să fie recondiţionate şi redistribuite. Sarcina de a le transforma în articole utile le revine unor echipe formate dintr-un coordinator şi un asistent, una pentru fiecare centru.

În plus, iniţiatorii proiectelor şi-au propus să încurajeze reciclarea şi refolosirea resurselor, ajutându-i pe localnici să deprindă abilităţile necesare pentru a recondiţiona de unii singuri obiecte pe care le considerau deşeuri. Pe lângă training gratuit, iniţiatorii proiectului şi-au propus să ofere în viitor şi oportunităţi de voluntariat sau chiar de angajare.

 

Sursa: green-report.ro