ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să instalăm o pompă de căldură într-o casă de țară?




 

 

Situația economică instabilă ne obligă să căutăm soluții noi pentru probleme vechi. Economisirea energiei, siguranța și problemele ecologice sunt acute nu numai pentru guvernele moderne, dar pentru noi, muritorii de rînd. Prin urmare, mulți oameni sunt atrași de viaţa la sat, natură, fructe şi legumele proprii. Acest lucru este eficient şi din punct de vedere economic, ecologic și cel al siguranţei. Dar, cum să încălzim casa la tară în conformitate cu aceste trei principii de aur? Doar gazele naturale nu sunt infinite, pădurile ar trebui să fie protejate, iar combustibilul diesel și motorina poluează mediul înconjurător. Efectuînd un mic studiu, am decis să apelăm la un profesionist pentru sfaturi. Astăzi vom vorbi cu dl Serghei Vizirov, absolvent al Facultăţii de Fizică de la Universitatea de Stat din Moscova, șeful secţiei "Pompe de căldură" în cadrul societăţii pe acţiuni "Stiebel Eltron".

 

- În calitate de expert, povestiţi despre tipurile de încălzire existente.

- Bine, să începem de la început. Prima sursă de încălzire descoperită de om, a fost și rămâne soarele, pe care nu ne putem baza în Rusia, în perioada din toamna tîrzie pînă la începutul primăverii. Cuptorul rus are multe avantaje, dar necesită o atitudine corectă și o atenție sporită. Pentru el, în fiecare zi trebuie să cheltuim mult timp, efort, lemne sau cărbune. Casele, de asemenea, pot fi încălzite cu diferite generatoare termice. În Rusia, cel mai frecvent este utilizată încălzirea pe gaze sau cea centrală. Undeva funcţionează o termocentrală în care se ard cărbune sau gaze, apa încălzită este trimisă prin conducte, în case. În casele din sectorul privat, funcţionează cazanul propriu, care deseori lucrează pe gaze sau lemne. Mai există şi cazane termice diesel, cazane pe combustibil lichid.

 

- Dar, gazele nu sunt infinite, despre lemne, în general nu spun nimic, iar motorina va costa scump ...

- Prin urmare, în mijlocul secolului trecut, oamenii de ştiinţă din întreaga lume s-au gândit la modul de utilizare a mediului înconjurător. Actualmente au fost concepute diferite moduri de utilizare a mediului înconjurător, iar unul dintre ele - este o pompa de căldură. În natură, există multă căldură, ea se află peste tot: în aer, în sol, în apă. Însă are un potențial scăzut. Să luăm timpul de iarnă, atunci când temperatura este de obicei în jurul valorii de zero grade. Această căldură nu poate fi folosită, pentru că la ieșire, avem nevoie de temperatura de 20-25 de grade. Pentru aceasta și avem nevoie de o pompă de căldură. Pompa ridică căldura de la zero la temperatura dorită, după ce, poate fi deja, trimisă în conducte pentru sisteme de încălzire.

 

- Acesta este motivul pentru care se numește o pompa de căldură?

- Exact. Pompa hidraulica convențională pompează apa, iar pompa de căldură ridică căldura la nivelul dorit. În acest caz, pompa de căldură, ca şi cea convenţională, foloseşte energia electrică, fiecare kilowatt de energie electrică produce trei-cinci kilowați de energie termică. Deci, se consumă un kilowatt de energie și totodată, din mediul înconjurător se obţin cinci kilowați de energie termică.

 

Как установить тепловой насос в загородном доме? 

 

- Nu-i rău!

- Da, dar vreau să menţionezi că în Rusia, din păcate, pompele de căldură deocamdată nu sunt foarte populare. Ideea e că gazele sunt foarte ieftine, este mai profitabil de a obţine căldură prin arderea lor, dar acesta este un fenomen temporar. Întotdeauna trebuie sa privim în viitor şi cum să economisim resursele naturale. De exemplu, în Europa, situația este diferită, acolo pompele de căldură sunt aplicate foarte larg. În Germania, în prezent, peste 50% din sistemele noi de încălzire sunt proiectate și puse în aplicare pe baza pompelor de căldură. În Suedia, acest procent demult este mai mare de 90%! În Ucraina, de asemenea, deocamdată gazele sunt ieftine, dar totuşi acolo, produsele noastre sunt mult mai populare, pentru că populaţia se teme de preţurile în creştere la gaze şi relațiile instabile cu Rusia.

 

- Probabil că în Rusia nu fiecare îşi poate permite o pompă de căldură?

- Da, pompa de căldură este scumpă în cheltuieli capitale, la momentul dat. În timpul instalării va trebui să plătiţi o sumă semnificativă, dar veţi obţine economii în timpul funcționării. În comparație cu toate celelalte tipuri de sisteme de încălzire, cu excepția gazelor, pompa de căldură este mult mai rentabilă. Dacă veţi încălzi casa cu energie electrică, atunci la cinci kilowați de energie electrică consumată, veţi primi cinci kilowați de energie termică, iar pompa de căldură foloseşte un kilowatt de energie, producînd cinci kilowați de energie termică.

 

- Acest lucru înseamnă că pompa de căldură este de cinci ori mai ieftină?

- Da, este unul dintre principalele sale avantaje. Nu neg faptul că în comparație cu gazele, pompa pierde, dar atunci când vorbim despre gaze, ne referim la gazele naturale. Mai există şi gazul lichefiat în cilindre, dar acesta nu este gazul care trece prin conducte, cel magistral, el are o compoziție ușor diferită, proporții diferite de propan și butan. Deci, încălzirea cu acest gaz lichefiat este mult mai scumpă. Acest gaz este adus în rezervoare mari și îngropat în pămînt.

 

- Nu e periculos? Şi dacă o dată va exploda?

- Desigur, este periculos. Vreţi să trăiţi pe un butoi cu pulbere?

 

- Deci, prin urmare proprietarii terenurilor respective, la care nu au fost trase conducte de gaz, le este mult ieftin și mai sigur de a instala pompe de căldură?

- Corect. Acolo unde nu există gaze naturale, pompa noastră este o soluţie. Dacă terenul este lipsit de conducta de gaze, acolo şi energia electrică vine în cantități limitate. De exemplu, norma este de cinci kilowați și faceţi ce doriţi. Acest lucru nu este suficient pentru a încălzi o casă de o sută de metri pătraţi, va ajunge doar pentru o aripă secundară. Dar, în afară de căldură, casa ar trebui să fie iluminată, să putem încălzi un ceainic cu apă, proprietarul să poată urmări un meci de fotbal sau să stea la calculator. Se pare că în astfel de cazuri pompa de căldura este cea mai profitabilă variantă. Sunt suficienţi doar trei kilowați pentru a încălzi o casă de 200 metri pătraţi, deoarece pompa din trei kilowați de energie electrică produce 9-12 kilowați de energie termică.

 

- Deci, pentru persoanele care doresc să trăiască departe de zonele populate, unde nu există nici-o conductă de gaze și volumul energiei electrice este limitat, singura opțiune care va fi potrivită pentru proprietarul casei este o pompă de căldură?

- Cred că da. Dacă doriţi să trăiţi undeva în zona de pădure, care încă nu este stăpânită de civilizație, cea mai bună opțiune pentru încălzirea casei este pompa de căldură. De exemplu, există oameni care nu au nimic împotriva zonelor dens populate. Ele cumpără case în astfel de zone cu o infrastructură dezvoltată și alte beneficii ale unei vieţi prospere. Dar dezvoltatorii, investitorii, care alocă banii în construcții, deseori fac economii pe liniile de gaze, lăsând acest lucru pe seama viitorilor proprietari ai terenurilor. Și aici se începe povestea cea tristă. Tragerea conductei de gaze până la terenul propriu nu este ieftin și atunci cînd finanțele sunt investite în achiziționarea terenului şi a casei, de multe ori oamenii nici nu presupun că va fi necesar să investească şi în conducta de gaze și alte necesități tehnice. În acest caz, pompa de căldură este mult mai profitabilă. În primul rînd, nu veţi depinde de alţi locuitorii ai aşezării, care de asemenea trebuie să contribuie la montarea conductelor, în al doilea rând , veţi economisi bani în timpul exploatării. Mai trebui să luaţi în considerare faptul că în viitorul apropiat prețul la gaze naturale va crește și se va alătura cu cel european, iar în Europa, demult folosesc pompele noastre. Noi nu suntem obişnuiţi să privim în viitor. Dar, timpul trece foarte repede şi nu este departe momentul când costul încălzirii cu gaze va fi foarte scump şi dacă vom ţine seama că construim o casa nu pentru o singură zi, atunci ar fi bine să ne gîndim la viitoarele economii. în Europa oamenii economisesc energia electrică, ei sunt obişnuiţi să numere banii.

 

Как установить тепловой насос в загородном доме? 

  

Как установить тепловой насос в загородном доме? 

 

- Mulți oameni preferă cazanele pe lemne. Ce puteți spune despre ele?

- Cazanul pe lemne sau pe combustibil solid, este în primul rînd, mult mai scump în funcţionare decît o pompă de căldură. Pentru a încălzi o casă cu combustibil solid, trebuie să urmați constant procesul şi o dată la cinci ore să aruncaţi pe foc. Nu este comod. Sau singuri trageţi jugul, sau angajaţi pe cineva care va îndeplini funcția de fochist, ceea ce provoacă cheltuieli suplimentare. Toate sistemele de încălzire concepute acum cincizeci de ani sunt fundamental diferite de cele moderne. Tehnologia se îmbunătățește, timpul nu stă pe loc. Sistemele moderne de încălzire sunt mult mai confortabile şi cu ele este imposibil să folosiţi un cazan cu combustibil solid. Cazanul vechi nu este automatizat. Desigur, el poate fi ajustat cu aer, dar este foarte incomod, cazanul nu va oferi temperatura necesară spre deosebire de pompa de căldură, care este şi mai sigură, nu are o flacără deschisă, în general, în ea nimic nu se încălzeşte pînă la temperaturi foarte ridicate. 

 

Как установить тепловой насос в загородном доме? 

 

- Explicaţi, vă rog schema și principiul de funcționare a acestei pompe minunate. Cred că cei care se gîndesc serios la instalarea echipamentului scump, ar dori să afle mai multe detalii despre pompa în cauză.

- Bine. Funcţionarea pompei de căldură de la "Stiebel Eltron" exact repetă schemă frigiderului, doar mecanismul are o pompă şi un compresor mai puternic.

Există trei tipuri de pompe de căldură. Acestea diferă în funcție de sursa de căldură. Sunt pompe: "aer-apă", "apă-apă", "sol-apă." Primul cuvânt se referă la sursa de căldură, indică de unde vom lua căldura, al doilea - locul în care căldura este transferată. Pompele sunt setate la sisteme hidraulice de încălzire. Deci istoric, s-a obişnuit că în Rusia și Europa,sistemul de încălzire folosește apa, iar americanii - aerul.

 

Как установить тепловой насос в загородном доме? 

 

- Care este tipul cel mai profitabil de pompă?

- Totul este relativ, depinde de mulți factori. Pot să spun că cele mai populare pompe folosite în suburbiile Moscovei sunt de sol. Aici căldura se selectează direct din sol. Pentru a obţine acest lucru, scoateți stratul superior al solului şi amplasaţi o conductă mare prin care circulă un agent termic care nu îngheţă. Avantajul pompei de sol este faptul că aceasta aproape nu reacționează la schimbările de temperatură.

 

Как установить тепловой насос в загородном доме? 

 

- Deci ea poate lucra pe tot parcursul anului?

- Da, indiferent de temperatura de afară. La o adâncime de zece metri nu există fluctuații de temperatură, temperatura solului nu variază în funcție de perioada anului , acesta este egală cu șapte-zece grade. Cît priveşte pompa pe aer,aceasta lucrează pînă la douăzeci de grade sub zero, deoarece căldura este luată direct din aer, astfel încît la temperaturi scăzute performanța scade anume atunci cînd este necesar să crească. În condițiile noastre climatice, pompele de căldură pe aer sunt profitabile ca o sursă suplimentară de căldură. De exemplu, există un sistem de încălzire electric, acesta poate fi folosit atunci când afară e minus treizeci de grade, dar energia electrică este scumpă, astfel încît restul timpului, cînd nu este atât de frig, puteți folosi pompa de căldură. Pentru acest lucru se construieşte un sistem de încălzire combinat, numit echivalent, în sistemul de încălzire sunt folosite două surse de căldură.

 

- Şi cum pompa produce căldura din sol?

- Construirea conductei poate fi efectuată în două moduri: pe orizontală, atunci cînd la o adâncime de un metru și jumătate - doi metri se aşează o conductă serpentină sau pe verticală, când se face un foraj la o adîncime de o sută de metri și acolo sunt introduse sonde în formă de buclă a țevii. Prin aceste conducte trece o soluţie salina care absoarbe căldura din sol.

 

- Relataţi vă rog despre pompele acvatice.

- Apele subterane, de regulă, nu sunt întotdeauna în cantităţi necesare. Pentru a avea pompa "apă-apă" este necesară îndeplinirea a trei condiții. Prima - apele subterane ar trebui să fie curate, pentru că ele trec prin schimbătorul de căldură, care este de dorit să nu se astupe. Al doilea – apele trebuie să fie în cantităţi mari, de exemplu, pentru o casî de 200 metri trebuie să fie pompate trei-cinci metri cubi de apă pe oră, e vreo patruzeci de litri pe minut, este o presiune foarte ridicată. În al treilea rând – apele trebuie să fie la o adîncime de nu mai mult de douăzeci sau treizeci de metri, dacă ele vor trece mai profund, atunci ele trebui să fie ridicate cu pompa, iar acest lucru necesită costuri suplimentare de energie.

Fiecare tip de pompă are avantajele sale. Rămâne doar să decideţi unde doriţi să construiţi casa visurilor dvs şi "Stiebel Eltron" neapărat va alege tipul de încălzire care se va potrivi tuturor parametrilor reali.

 

 

Sursa: energy-fresh.ru

 

Citiţi de asemenea

La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
22
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
24
Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
157
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
162