ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să rezistăm la teoria Overton Window




Noi deja am scris pe site despre teoria Overton Window.
Vă  reamintim că Joseph P. Overton (1960-2003), vice-președinte al Centrului pentru Politici Publice Mackinac Center, a formulat un model următor, numit postum Overton Window: cum se schimbă prezentarea problemei în opinia publică.
În acest articol vom face cunoștință cu teoria rezistenței la tehnologia Overton Window.
Tehnologia Overton Window se bazează pe punctele slabe ale aproape oricărei personalități. În acest caz un impact asupra subconștientului omului se efectuează prin nevoile lui de bază.
Principalele pârghii de presiune asupra persoanei sunt după cum urmează:
1 . Toleranță.
2 . Eufemism.
3 . Apartenența la o haită.
4 . Iluzia autorității.
5. Legal înseamnă corect .

Overton Window se bazează pe nevoile fundamentale ale omului, care în piramida lui Maslow ocupă 2-4 nivele.
Piramida Maslow:
Nevoile fiziologice: foame, sete, sex, etc.
Nevoia de securitate: sentiment de încredere, libertatea de frică și de eșec.
Nevoia de apartenență la o comunitate și de dragoste.
Nevoia de respect: succes, aprobare, acceptare.
Nevoi educaționale: cunoștințe, abilități,investigații.
Nevoi estetice: armonie, ordine și frumusețe.
Nevoia de auto-actualizare: punerea în aplicare a obiectivelor, abilităților,  dezvoltarea personalității.
Datorită faptului că nevoile 2-4 sunt aproape niciodată pe deplin realizate, ele pot fi ușor manipulate la practic orice persoană. De exemplu, în descrierea toleranței apare și o altă definiție – o supunere voluntară la suferințe. Anume această definiție se potrivește oamenilor care sunt dispuși să accepte puncte de vedere opuse sau mai degrabă impunerea acestor puncte de vedere, deoarece nevoia de apartenență și de respect ne face să renunțăm la opiniile noastre, temându-ne să provocăm agresiune și frustrare la adversar.
Apartenența la o haită, o societate reprezintă un număr de nevoi, cum ar fi securitate, comunitate și nevoia de a fi respectat. Fiecare persoană care ține un discurs în fața publicului știe cât este de greu  să exprimi un dezacord cu toți oamenii din jur – respectați și nu prea, prieteni și simple cunoștințe, șefi și subalterni. Și este important  să vorbești clar, fără a utiliza eufemisme, în cazul contrar nu veți duce semnificația exactă până la comunitatea. Personal, am întâlnit foarte rar oameni capabili de astfel de fapte.
Iluzia de autoritate este o oportunitate de a compara propriile noastre opinii cu cele impuse din exterior. Dacă noi simțim un fior de dezacord, persoana cu autoritate ne aruncă un colac de salvare, asumându-și responsabilitatea pentru cele spuse. Totodată, este suficient să avem doar cele mai generale informații despre persoana "competentă" sau comunitatea în cauză care și-a asumat povara imposibilă pentru chinurile și îndoielile noastre în privința problemei prezentate. Tot mai des auzim astfel de fraze: oamenii de știință au descoperit…, psihologii susțin…, partea opusă a declarat…, ș.a.m.d.
Statul de drept este de regulă principala autoritate în adoptarea normelor străine. Celebrul psihiatru Jung credea că fanatismul este un semn de îndoială reprimată. Omul  într-adevăr neprihănit este absolut calm și poate purta discuții asupra punctul de vedere opus fără nici un indiciu de resentiment. În cazul de impunere a valorilor străine la el nu se formează o convingere completă, îndoială lui este reprimată prin opiniile celor din jur. Legea oferă dreptul deplin de a face acest lucru.

Cea mai rea consecință a acestei tehnologii constă în faptul că omul își pierde armonia, primind în schimb disputele și chinurile interne fără sfârșit. Deoarece răspândind această tehnologie, nimeni nu se gândește ca să facă pe oameni fericiți. Scopul acestei tehnologii este de a reuși să se ajungă la o altă direcție a evoluției, vectorul dorit de dezvoltare.
După obținerea unui rezultat oricare, o masă de oameni sunt forțați să mențină iluzia de a accepta valorile altor oameni. Și oamenii tot mai puțin sunt oameni, ei își pierd contactul cu rădăcinile și cultura lor. Cu alte cuvinte, omul integru se transformă în unul neliniștit, devenind vulnerabil.
Pentru a rezista la această tehnologie, mai întâi de toate ar trebui  să renunțăm la Încercările  întotdeauna și peste tot să fim "normali". Într-un moment în care partea individuală este înlocuită cu cea normală, noi transferăm în mod automat controlul asupra personalității în mâinile străine. În cel mai bun caz, ne străduim să fim convenabil pentru alții, iar în cel mai rău caz suntem manipulați în mod intenționat. Anume cultura și obiceiurile strămoșilor ne ajută să găsim  individualitatea. Joseph P. Overton însuși spunea: "…personal, sunteți obligați să rămâneți oameni. Iar omul este capabil să găsească o soluție la orice problemă. Și ce nu poate face unul, vor face oamenii uniți de o idee comună".

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 25 mai 2014 11:00
Vizualizări: 1930

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
104
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
86
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
138
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
103