ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să vă preparaţi acasă şampoane naturale




 

Aveţi părul degradat, despicat la vârfuri şi lipsit de strălucire, chiar dacă îl îngrijiţi cu meticulozitate? Deşi „se laudă” că au ingrediente naturale, vitamine şi minerale, şampoanele şi balsamurile din comerţ conţin multe substanţe chimice care atacă firele de păr. Cea mai bună metodă este să vă preparaţi în casă, din ingrediente 100% naturale, soluţii pentru spălarea şi revigorarea podoabei capilare. Vă oferim câteva idei, dar nu ezitaţi să improvizaţi!

Săpunariţă şi ulei de palmarosa

Saponaria officinalis este o plantă cunoscută sub denumirea de săpunariţă, celebră din timpuri străvechi pentru efectele spumante şi de curăţare, la fel ca şi săpunul obişnuit. Pentru a prepara din aceasta un şampon natural aveţi nevoie de rădăcină uscată şi mărunţită, o lingură cu bicarbonat de sodiu şi ulei esenţial de palmarosa. Faceţi o infuzie din două linguri cu rădăcină, strecuraţi, adăugaţi bicarbonatul de sodiu, 10-15 picături de ulei esenţial de palmarosa şi agitaţi bine recipientul până când bicarbonatul se dizolvă. Umeziţi bine părul, spălaţi-l cu soluţia preparată şi apoi clătiţi. La nevoie repetaţi procedura.

Rozmarin, săpunariţă şi oţet de mere

Tot din săpunariţă puteţi prepara un alt tip de şampon, de data aceasta cu ulei esenţial de rozmarin, ce previne căderea părului. Astfel, faceţi infuzie din două linguri cu rădăcină mărunţită de săpunariţă, strecuraţi şi, după ce se răceşte puţin, adăugaţi câteva picături de esenţă şi o lingură cu bicarbonat de sodiu. Amestecaţi bine, spălaţi-vă pe cap, iar la final clătiţi-vă cu un lichid obţinut din apă şi o lingură cu oţet de mere.

Mesteacăn şi lămâie

Preparaţi o infuzie dintr-o lingură cu vârf cu frunze uscate de mesteacăn uscat, ce favorizează creşterea părului, şi muşeţel, pentru o tentă blondă a părului, sau frunze de nuc, în cazul în care doriţi o nuanţă mai închisă. Separat, preparaţi un lichid dintr-un litru de apă şi zeama de la o lămâie, strecurată. După ce infuzia se răceşte puţin, adăugaţi o lingură cu bicarbonat de sodiu şi agitaţi bine. După ce spălaţi de două ori părul, clătiţi-vă cu soluţia cu lămâie. Veţi observa că părul va fi strălucitor, va avea volum şi un aspect sănătos.

Ulei de cocos, urzică şi lămâie

Amestecaţi într-un blender o cană cu infuzie strecurată de urzică, o linguriţă cu ulei de cocos, zeama de la o lămâie, o lingură cu bicarbonat de sodiu, un ou şi o lingură cu oţet de mere. Folosiţi ca pe un şampon obişnuit şi clătiţi bine.

Ulei de măsline şi lavandă

Tot cu ajutorul unui blender sau al unui mixer amestecaţi o cană cu infuzie strecurată bine de muşeţel, o linguriţă cu ulei de măsline, zeama de la o lămâie, o lingură cu bicarbonat de sodiu, câteva picături de ulei esenţial de lavandă - previne iritarea scalpului şi mătreaţa - şi o lingură cu oţet de mere. Folosiţi ca pe un şampon obişnuit şi clătiţi bine.

Ulei de ricin şi hibiscus

Faceţi un ceai din hibiscus, ce luptă împotriva căderii părului şi a formării mătreţii, strecuraţi, adăugaţi o lingură cu bicarbonat de sodiu şi o linguriţă cu ulei de ricin. Amestecaţi bine, spălaţi-vă bine pe cap, lăsaţi să acţioneze cinci minute şi apoi clătiţi insistent.

Ulei de avocado şi rozmarin

Combinaţi următoarele ingrediente: o linguriţă cu ulei de avocado, o cană cu infuzie de rozmarin şi o lingură cu bicarbonat de sodiu. După ce vă spălaţi bine pe cap, clătiţi cu lichid din apă şi zeama de la o lămâie sau o lingură cu oţet de mere.

Cu neem şi mesteacăn

Un alt şampon 100% natural, cu care vă puteţi răsfăţa părul, se prepară dintr-o cană cu infuzie de frunze de mesteacăn, o linguriţă cu ulei de măsline, o lingură cu bicarbonat şi 20 de picături de ulei esenţial de neem. Acesta din urmă este cunoscut încă din Antichitate pentru rolul său eficient în combaterea mătreţii, a căderii părului, a efectelor antifungice şi antiparazitare. Spălaţi bine şi clătiţi.

Unt de shea, ghimbir şi oţet de mere

Untul de shea are un conţinut bogat de acizi graşi precum acidul stearic şi acid oleic. Acesta menţine hidratarea şi elasticitatea scalpului, ajută la redarea frumuseţii părului şi are efecte puternice de regenerare. Topiţi o linguriţă cu unt de shea pe baie de aburi, adăugaţi-o într-o cană cu infuzie de ghimbir, turnaţi o lingură cu bicarbonat şi amestecaţi bine. Spălaţi părul şi apoi clătiţi-l cu un litru de apă în care aţi pus o lingură cu oţet de mere.

Din brusture şi ulei de cocos

Combinaţi o linguriţă cu ulei de cocos, o lingură cu bicarbonat de sodiu şi o cană cu infuzie de brusture. Aceasta din urmă este excelentă pentru întărirea firelor de păr şi combaterea mătreţii. Spălaţi bine părul şi clătiţi cu apă din abundenţă.

Cu unt de cacao şi esenţă de portocale

Amestecaţi zece picături de ulei de ricin, o linguriţă cu unt de cacao topit pe baie de aburi, zece picături de ulei esenţial de portocale, o lingură cu bicarbonat de sodiu şi o cană cu infuzie de mesteacăn. Este bine să folosiţi un blender. Spălaţi bine părul pe toată lungimea lui şi clătiţi. Podoaba capilară nu va fi numai curată şi strălucitoare, ci şi frumos mirositoare.

Ulei de lavandă şi salvie

Luaţi săpun bio. Combinaţi într-un blender 100 g din acesta cu zece picături de ulei de lavandă şi două căni cu infuzie de salvie, urzică şi rozmarin. Spălaţi părul, iar la final clătiţi-l cu un litru cu apă în care aţi stors o lămâie.

Din tea tree şi mentă

Un şampon revigorant, ce conferă o senzaţie de prospeţime, se poate obţine din zece picături de ulei esenţial de tea tree (arbore de ceai), o cană cu infuzie de mentă bine strecurată, o lingură cu bicarbonat de sodiu şi zeama de la o lămâie.

Argilă, ulei de lămâiţă, muşeţel şi aloe

Combinaţi într-un blender două linguriţe cu argilă de la magazinele naturiste, zece picături de ulei esenţial de lămâiţă (lemongrass), o lingură cu bicarbonat de sodiu, o cană cu infuzie de muşeţel şi gelul dintr-o frunză mare de aloe vera. Spălaţi părul cu această combinaţie şi clătiţi bine.

• Masaţi scalpul timp de două-trei minute atunci când vă spălaţi pe cap. Acest lucru sporeşte aportul de sânge la rădăcina firelor de păr.
• Bicarbonatul de sodiu se extrage prin evaporarea apei din lacurile sărate. Este un produs biodegradabil, nu este toxic, se dizolvă repede şi are proprietăţi antibacteriene, fiind un excelent agent de curăţare.

Atenție! Evitaţi folosirea foenului; cel mai bine este să vă uscaţi părul la soare.

 

Sursa: taifasuri.ro

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 17 ianuarie 2015 11:19
Vizualizări: 2212

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
132
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
155
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
119
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
244