ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum se purtau copiii în Rusia. Istoria slingurilor




 

Mulți consideră că slingurile au provenit din Africa și de la țigani. De fapt, nici pe departe.

Vă amintiți de fraza populară "adus în poală"? Știți oare ce înseamnă? Și de ce "în poală?" Și dacă nu în poală, cum altfel?

Odată cu nașterea copilului femeia începe o viață nouă: lângă ea apare un suflețel pentru care mama reprezintă un univers întreg. Imaginați-vă că copilașul și-a pierdut locul confortabil în burtica mamei, unde i-a fost atât de cald și plăcut, unde nu știa de durere, de foame, de frig, unde mama i-a fost mereu aproape. Și nu doar l-a pierdut, ci și a trecut printr-un proces dificil și dureros de naștere, a trecut prin ceea ce psihologii numesc stresul de naștere. În mâinile mamei sau chiar lângă dânsa copilul se simte bine și liniștit, are un somn dulce sau pur și simplu stă calm; senzația mirosului mamei sale, emoțiile ei, respirația sa – la toate acestea el s-a obișnuit timp de cele nouă luni de existență prenatală.

Relațiile în cuplu Mama-Copil, care s-au format în timpul sarcinii, nu pot să dispară sau să se schimbe brusc într-o clipă, după naștere. Și încă cu mii de ani în urmă stră-stră-bunicile noastre știau despre acest lucru. Dar cum și în ce, la urma urmei, își purtau copilașii? căci atunci încă nu existau cărucioare cu rotile, de care ne folosim astăzi. Iar femeile pe vremuri aveau la fel de multe griji, ca și noi astăzi: de a face ordine prin casă, a pregăti mâncare, a avea grijă de alți copii, ș.a.

Încă de demult stră-stră-bunicile noastre au început să folosească fâșii de pânză (eșarfe), în care își purtau copiii. Le făceau din țesătură. Era foarte convenabil să porți copilul astfel - și îl vezi în permanență, și mâinile îți sunt libere pentru orice treburi de casă, și poți merge oriunde, chiar și în pădure, după ciuperci... Prototipurile a astfel de eșarfe și bande pot fi găsite în cultura a aproape tuturor popoarelor. Astfel, eschimoșii își poartă copii goi într-un fel de îmbrăcăminte din blană, cu un buzunar pe spate, și în partea de jos a căruia se pune un strat de mușchi special, absorbant. Pielea copilașului contactează cu pielea mamei, și pe amândoi îi acoperă un strat gros de blană, care îi ferește de îngheț. Această rochie tradițională este numită amauti. În versiunea modernă reprezintă un sacou special cu un buzunar pe partea din spate.

În țările africane copilul se lega de spate cu o țesătură specială, același lucru îl făceau și mamele din India. Țiganii încă mai poartă copiii în basmale, legate în jurul gâtului. În țările din Asia de Est pentru a purta copilul se folosesc Mai Tai – o țesătură cu patru chingi, două dintre care înconjoară talia mamei, iar două sunt fixate în spatele ei, formând un buzunar pentru copil.

În Rusia și în Europa eșarfele din țesutură, de asemenea, pe vremuri erau foarte răspândite. Bine cunoscuta expresie ”l-a adus în poală”, însemnând nașterea copilului, literalmente înseamnă purtarea copilului în poală. Poala de asemenea înseamnă o pestelcă tradițională în îmbrăcămintea unei țărance, largă și lungă, care se îmbrăca deasupra fustei. În aceasta se purtau copiii, legând capetele de gâtul mamei.

Arheologii au descoperit una dintre cele mai vechi imagini ale slingului din țesătură în mormântul lui Montuemhata, marele preot al zeului Amun. Acesta este situat în Egipt, în partea de vest a Tebei, și a fost făcut încă în a.1000 î.Hr. În Epoca Renașterii, la începutul secolului al XIV-lea, pe frescele din capela del Arena (capella Dell'Arena) în Padova, ce datează cu anii 1304-1306, pictorul și arhitectul Giotto (Ambrogio Bondone, 1267-1337) a pictat Sfînta Maică în timpul exodului din Egipt a familiei Sfinte. Maria își purta copilul singură într-o bucată de țesătură. Imagini cu mamele ce își poartă copiii, există și la artiști contemporani. Apropo, acum câțiva ani în Statele Unite a fost lansat dolarul de aur, unde e imprimată Sacagawea - femeia indiană din tribul Shoshone, care își purta fiul pe spate mii de kilometri în cadrul primei expediții transamericane a lui Lewis și Clark (Lewis and Clark Expedition, 1804-1806) de la coasta de vest la coasta de est a Americii de Nord, și înapoi.

În Rusia, copiii erau adesea purtați în poale, eșarfe, basmale sau chiar în coșuri și cutii împletite. Purtarea copilului în poală era ceva normal, copiii din primele zile de viață majoritatea timpului îl petreceau în brațele mamei, într-o poală, și astfel, femeia putea să se ocupe cu treburi obișnuite. De aici și provine expresia "l-a adus în poală".

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 25 ianuarie 2015 11:19
Vizualizări: 3288

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
116
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
157
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
144
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166