ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cuptor de lut din Arkaim




 

Construcția cuptorului din Arkaim este foarte interesantă. Prin combinația vetrei și șanțului (fântâna) se crea un tiraj în cuptor - curent de aer natural și puternic. Aerului care intră în coloana fântânii (imaginea de mai jos) se răcește cu apa din fântână și apoi intră în vatra. Este cunoscut faptul că pentru topirea bronzului avem nevoie de o temperatură suficient de ridicată, care nu poate fi obținută fără prezența unui volum mare de aer la locul de ardere.

"Arienii antici au fost conectați la sistemul de canalizare. În fiecare casă a fost o fântână, un cuptor și un depozit mic în formă de cupolă. De ce ? Tot ce e genial, e simplu. Știm cu toții că, dacă ne uităm în fântână, din ea trage mereu aerul rece. Astfel, în cuptorul arian acest aer rece, trecând prin conducta de lut, crea un tiraj*  de asemenea forță, încât acesta a permis să se topească bronzul fără utilizarea foalelor! * Astfel de  cuptor a fost în fiecare casă, iar fierarilor antici rămânea doar să-și perfecționeze abilitățile, concurând în această maiestie! O altă conductă de lut care ducea în depozit, asigura în acesta o temperatură mai joasă.

Alături de cuptor a fost o fântănă, totodată cenușarul din cuptor a fost conectat la fântână printr-o conductă de aer săpată în pământ. Experimentele efectuate de   arheologii cercetători au arătat că cuptorul magic din Arkaim poate menține o temperatură care este suficientă nu numai pentru a topi bronzul, dar  de asemenea pentru a elabora cuprului din minereuri (1200-1500 de grade!). Datorită conductei de aer care conecta cuptorul cu fântâna adiacentă adâncă de cinci metri, în cuptor apare tirajul, care asigură temperatura necesară. Astfe, locuitorii antici din Arkaim aplicau în realitate idei mitologice despre apa care naște focul.

Deși construirea cuptorului antic este mai complexă decât oricărui cuptor convențional, rezultatul funcționării acestuia va fi soluționarea practic a tuturor problemelor energetice ale moșiei, până la generarea energiei electrice. Eficiența cuptorului nu va fi mai inferioară decât la cuptorul celebru lui Spirin (la care toate oalele se topeau în cuptor) și poate chiar depăși acesta, dacă vom reconstrui în mod fidel principiul lui de funcționare. Într-o publicație lui A. Elahov se menționează:

În cuptorul lui Spirin fost folosit același principiu ca și în cuptoarele miraculoase ale magicienilor din Arkaim.Cauza încălzirii enorme a cuptorului este aerul rece furnizat în partea de jos a cuptorului. Nu este nonsens, pentru că furnizarea aerului rece a fost folosită și în vechile cuptoare de topire din Europa:

O modalitate rapidă de a transforma fonta în oțel a fost dezvoltată în 1856 de englezul G. Bessemer. El a propus să se sufle aerul în fierul lichid topit, în speranța că oxigen din aer va intra în reacție cu carbon și-l va evacua în formă de gaze. Numai Bessemer se teamă ca aerul să nu răcească fonta. De fapt, în realitate fonta nu se răcea, ci se încălzea mai tare. Neobișnuit, nu-i așa? Explicația pentru acest fenomen este simplă: atunci când oxigenul din aer intră în reacție cu diferite elemente conținute în fontă, cum ar fi siliciu sau mangan, se eliberează o cantitate considerabilă de căldură.

Apropo, cel mai aproape de misterul sobei miraculoase a fost omul de știință rus din sec. al 18- lea Mihail Lomonosov. Vizitând minele din Ural, el a atras atenția asupra aerul rece care iese din mine și s-a interesat de acest fenomen natural. Iată ce scrie despre el Vladimir Efimovici Grum- Grjimailo al cărui lucrarea a găsit în pod Alexander Spirin: numind pe Lomonosov predecesorul său, el a scris în prefață la cartea sa :

În teza "Despre libera circulație a aerului în mine" (1742), el a sugerat o idee clară despre circulația aerului în mine și coșuri de fum. Teoria sa de împingere a fumul cald cu aerul rece din afară a fost perfect asimilată de toată lumea. Dar cauza s-a încheiat cu aceasta. În încercările ulterioare de a explica circulația gazului în cuptoare s-a confundat cuvântul "tiraj", gramatical absurd, pentru că verbul a "trage" ( în limba rusă cuvinte tiraj și a trage au aceeași rădăcină – trad.)  sugerează o legătură directă între forța și obiectul care este tras.În cuptoare și coșuri de fum  nu este tiraj: are loc o împingere a aerului cald de fum cu aerul greu, cum a subliniat pe bună dreptate M.V. Lomonosov, care nu a folosit niciodată cuvântul
"tiraj".

În acest caz apare o întrebare: ce forță este cauza mișcării aerului rece în sus ? Să luăm, de exemplu, două vase comunicante, care conțin apă. Oricât noi nu am modifica înălțimea capătului furtunului ce unește două vase,  din două vase întotdeauna rămâne la același nivel. Poate fi aceeași lucru, dacă în vase comunicante nu ar fi lichid, ci gaze? Da, dacă diametrul vaselor este același. Dar dacă un vas are un diametru de un decimetru, iar altul de un metru, oare gazele vor fi la același nivel față suprafața pământului? În acest caz, este necesar să se ia în considerare presiunea atmosferică asupra zonei superioare a gazului. Să luăm, de exemplu, fântâna antică conectată prin conducte la cuptor . Diametrul canalului de evacuare este de 8-12 cm, secțiunea transversală a canalului fântânii este egală cu un metru pătrat. Este evident că presiunea coloanei atmosferice în fântână va fi mai mare decât presiunea din coloana atmosferică în canalul de evacuare afluent, plus greutatea aerului rece din fântână, astfel aerul rece va fi ușor împins în zona de ardere a cuptorului, funcționând ca cenușar.

Se pare că tirajul, al cărui prezență în cuptoarele moderne este apreciată de sobari, în cuptoarele cu o liberă circulație a gazelor este un fenomen nociv, deoarece se produce eliberarea necontrolată a căldurii valoroase în spațiul din jur și pierderea  permanentă a acesteia până la 80 %, ceea ce înseamnă că până la 80 % din lemne sunt tăiate și arse în zădar. Se distruge ecologia solului și atmosfera, deoarece rămân substanțele nocive pentru sănătate, apărute din cauza arderii incomplete a combustibililor, crește concentrația de dioxid de carbon din aer și efectului de seră. Pentru a elimina efectele nocive ale tirajului în cuptor de tip vechi, conducta de evacuare din zona de ardere ar trebui să fie instalată în partea de jos, în zona aerului rece. Astfel gazele fierbinți și aerul cald care circulă în partea superioară a cuptorului nu sunt evacuate în exterior, ci acumulează toată căldura în creștere. Iată de unde apare temperatura care topește metalele. Din camera de ardere este evacuat amestecul de aer rece și gazele fierbinți inferioare capturate de flux. Ajungând în partea de sus a conductei, gazele se răcesc definitiv și ies afară abia calde, de fapt , anume acest lucru și au înregistrat trei oameni de știință de la Institutul de cercetare din Iaroslavl, studiind cuptorul lui Alexandr Spirin.

Din constructorii moderni ai sobelor vreau să-l menționez pe Igor Kuznețov, care a obținut o înaltă eficiență în construcția sobelor. Principiul circulației libere a gazelor este următor. Este vorba despre arderea combustibililor în cutia de ardere, instalată într-o calotă, și utilizarea optimă a energiei termice eliberate. Structura generatorului de căldură trebuie să îndeplinească cerințele funcționale și să asigure un transfer maxim de caldură.

Calota reprezintă un fel de vas răsturnat. Umplem calota cu o porțiune de aer fierbinte. Aerul fierbinte fiind mai ușor se ridică în sus, înlocuind aerului rece din calota și rămâne acolo până când nu va întoarce căldura pereților calotei. În rezultat obținem un sistem ce acumulează căldura aerului fierbinte într -un volum limitat. Circulația aerului cald în calotă se petrece datorită forțelor naturale și nu necesită energie externă. Dacă vom trece prin zona inferioară a calotei un flux de aer fierbinte, atunci calota acumulează căldura. Căldura aerului fierbinte este trasferată pereților calotei și schimbătorul de căldură instalat în interiorul calotei, iar excesul de căldură (aerul rece) iese afară. Schimbătorul de căldură pot fi registrele cazanului de apă, radiatorul de încălzire a aerului, retorta pentru gazificarea combustibilului, etc.

Fluxul gazelor care circulă în generatorul de căldură cu orice sistem de convecție transferă energia termică și produsele de ardere. Pentru a afla diferența dintre  mecanismul mișcării fluxului de gaze în sisteme de circulație forțată și sisteme de circulație liberă, imaginați-vă că sursa de căldură este un radiator electric. În acest caz, nu este nevoie să înlăturăm produsele de ardere. În sistemul de circulație liberă a gazelor din cuptor transferul energiei termice se produce datorită forțelor naturale, chiar și cu vâna închisă a conductei (fără tiraj). În radiator transferul de căldură se produce cu timpul și dacă calota și schimbătorul de căldură nu reușesc să asimileze toată căldura produsă, atunci surplusul de căldură în formă de aer cald va intra în a doaua calotă. Dacă sursa de energie termică este arderea combustibililor, tirajul conductei este necesar pentru a îndepărta produsele de ardere, iar circulația gazelor în interiorul calotei va fi turbulentă. Spre deosebire de sistemul de circulație liberă, în sistemul de circulație forțată transferul energiei termice este posibil numai în cazul prezenței tirajului.

* Circulația aerului și a gazelor de ardere într-o instalație de încălzire cu focar.
* Instalație pentru pomparea aerului asupra cărbunilor aprinși cu ajutorul unui burduf de piele (trad.).
 

Глинянная печь Аркаима

Глинянная печь Аркаима

 

 

Sursa: vk.com

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 09 noiembrie 2013 11:04
Vizualizări: 9917

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
126
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
112
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
157
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
93