Curînd în RM apa potabilă va fi de 10 ori mai scumpă decît coniacul ( +Video)

/ Vizionări: 3164

Скоро в РМ питьевая вода станет в 10 раз дороже, чем коньяк Partidul Verde Ecologist atenționează că resursele de apă potabilă ale R. Moldova riscă să se diminueze esențial, în condițiile în care guvernarea va continua să tolereze irosirea acestora prin adoptarea de legi negîndite. În principiu, este vorba despre Codul Naval adoptat în vara acestui an care favorizează utilizarea apei subterane în scopuri de irigare și adîncirea rîurilor Prut și Nistru de a dezvolta circulația navală, transmite NOI.md.

Președintele PVE, Anatolie Prohnițchi susține că unele clanuri din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să folosească apele subterane pentru irigare în agricultură. ”În scurt timp putem rămîne atît fără rezerve de apă, dar și fără de soluri care vor fi degradate de apa mineralizată din adîncurile pămîntului. Practica internațională arată că solurile pe care s-a utilizat apa subterană pentru irigare s-au transformat în pustiuri, drept exemplu este India”, a menționat Anatolie Prohnițchi.

În context, academicianul Alexei Palancean, vicepreședintele PVE spune că Codul Naval favorizează exploatarea nisipului și prundișului din rîurile Prut și Nistru. ”Rețeaua hidrografică pe care noi o avem, peste 2 mii de rîiulețe și pîrăiașe, practic am stricat-o. Pe toată această rețea stau acum peste 4 mii de lacuri de acumulare. Au mai rămas rîurile Nistru și Prut, unde este permisă curățarea șenalului, iar nisipul și prundișul este comercializat. Adîncind Nistrul și Prutul putem rămîne fără apă potabilă. Riscăm ca foarte curînd ca apa potabilă să fie de 10 ori mai scumpă decît coniacul”, a specificat Alexei Palancean.

Date despre apă
Date despre apă

Menționăm că astăzi Municipiul Chișinău, precum și un șir de alte localități ale R. Moldova sînt aprovizionate cu apă potabilă din rîul Nistru.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137