De 9 Mai ne vom aminti de curajul eroilor războiului

/ Vizionări: 1444

В славный праздник 9-е мая, как Мы вспомним отвагу...

9 Mai – Ziua Victoriei în războiul împotriva Germaniei fasciste – este una dintre cele mai emoționante și mai glorioase sărbători din Europa și fostele republici sovietice. Istoria strămoșilor noștri a transmis mai multor generații și în anul nostru 2018 acel respect profund față de oamenii care și-au dat viața pentru această istorie, pentru apărarea Patriei noastre. Scump a plătit toată omenirea în acel Mare Război pentru Apărarea Patriei.

Războiul începe întotdeauna brusc. Oamenii dintr-o dată se văd implicați și ei în război, mergînd la luptă pentru a-și apăra rudele, prietenii, țara. Alții, realizînd același lucru, rămîn în spatele frontului și își dau toată puterea pentru a contribui la victorie.

Discursul lui D.Rogozin din 09 mai 2013, Republica Moldova, Chișinău (Video)
Discursul lui D.Rogozin din 09 mai 2013, Republica Moldova, Chișinău (Video)

Peste o generație după izbucnirea războiului, urmele distrugerii lui incredibile continuă să schimbe demografia unei jumătăți a lumii. Psihologia oamenilor încă interpretează prezența războiului în memoria și comportamentul tuturor descendenților vii.

Peste încă o generație, pentru istorici, războiul va părea inevitabil. Ei vor restabili fapte, cifre, date ascunse și cunoscute publicului și vor emite verdictele lor. Dar pentru veteranii de astăzi, care s-au întîlnit cu războiul față în față, în îndepărtatul an 1941, acestea nu au nicio valoare, ei avînd doar un scop, pentru care au trăit și au murit – Marea Victorie.

Ziua Victoriei este o sărbătoare a biruinței Armatei Roșii și a poporului sovietic asupra Germaniei naziste în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945. Se marchează pe data de 9 mai a fiecărui an. Dar abia din 1965 Ziua Victoriei este zi nelucrătoare.

Și la Chișinău oameni își amintesc de această victorie de însemnătate mondială, plătind tribut pentru curajul eroilor acestui eveniment istoric care a spulberat viața multor oameni.

Astfel, la 8 mai 18.00, în Piața Marii Adunări Naționale, sub patronajul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, va avea loc un concert grandios în cinstea celor 73 de ani ai Marii Victorii. În cadrul acestuia vor răsuna melodii din anii războiului interpretate de „Zdob și Zdub”, Denis Maidanov și artistul poporului din Rusia Oleg Gazmanov. Un mare foc de artificii va lumina cerul de seară al Chișinăului, finalizînd concertul.

Veniți să celebrăm această zi minunată împreună! Cu cît mai mulți oameni vor fi pe piață, cu atît mai tare va străluci salutul!

În dimineața de 9 Mai, la 9.30, ne întîlnim la Arcul Victoriei, de unde vom începe Marșul Memoriei și vom merge spre Memorialul Eternității.

Felicitări cordiale de Ziua Victoriei! Locurile gloriei militare din Chișinău vă așteaptă vizita. Veniți, împreună cu copiii și prietenii, pe dealurile verzi apărate cîndva de sute de mii de oameni în bătăliile cu armata fascistă. Nu numai Complexul Memorial din Chișinău, dar și o mulțime de alte obeliscuri și monumente ale eroilor căzuți în război din toată Moldova vă așteaptă vizita, atenția, sentimentele vii, amintirile despre participanții curajoși ai acelor evenimente.

Nu este atît de ușor să găsești cuvintele potrivite pentru a descrie sentimentul de recunoștință față de faptele bunicilor și străbunicilor noștri care au îndurat foamete și cruzime, pierderi și încercări. Sîntem cu voi. Și sarcina noastră este să le transmitem generațiilor următoare memoria acelor evenimente.

Fie ca toți să se pătrundă de forța eroismului bravilor ostași care au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Este singura modalitate prin care putem aprecia valoarea și importanța vieții pașnice pe pămînt! Astăzi trăim într-o lume fără război și cît de minunat este acest lucru!

Felicitați-i pe veteranii noștri cu ocazia Zilei Victoriei! Mulțumiți-le pentru faptele lor.