De ce copiii au nevoie de activități creative?

/ Vizionări: 2678

детям важно и нужно заниматься творчеством

 

Interesul față de creativitate începe să se manifeste la copil după primul an de viață, el este atras de creioane, hârtie, lut, pietre, fire, în general de tot cu ce poate să facă ceva. De multe ori el se folosește de lucruri neașteptate. Pentru a distrage atenția copilului de la desenarea pe pereți e bine să-l învățați să deseneze pe hârtie. El încă nu știe cum să lucreze cu creionul, dar primește plăcere de la procesul de desenare, de la apariția petelor colorate pe o foaie albă de hârtie, el le vede ca imagini vii.

TV, care ne ucide — impactul negativ al televiziunii şi Internetului asupra copiilor
TV, care ne ucide — impactul negativ al televiziunii şi Internetului asupra copiilor

Această perioadă de dezvoltare a copilului pedagogii numesc preinventivă, și dacă vă sprijiniți copilul în eforturile sale de a picta, foarte curând, el va fi capabil să deseneze ceea ce îl înconjoară. Pentru un copil este foarte important interesul, exemplul și ajutorul unui adult. Cu vârsta, procesul de desenare evaluează și se complică, dar copilul oricum are nevoie de sprijin și încurajare.

Când un copil este liber să creeze, el se învață de spontaneitate, perceptivitate si curiozitate, care îi vor fi utile pe tot parcursul vieții. El învață să fie un individ, o persoană creativă. Acest lucru nu înseamnă că el va deveni un pictor, poet sau muzician, aceasta înseamnă că el va învăța să fie creativ în tot ceea ce face.

Copiii care au făcut lecții de muzică, dans, pictură, nu se uită la desene, cărți sau muzică, ca la un fel de distracție. Ei știu cât timp ocupă să produci orice operă, și respectă munca altora. Iar dacă copilul își va forma gust estetic, el va distinge ușor frumusețea reală de la cea a bunurilor de larg consum ieftine.

Deosebirile grădinilor urbane mici. Copiii învaţă despre natura.
Deosebirile grădinilor urbane mici. Copiii învaţă despre natura.

Este important să înțelegeți de ce copiii au nevoie de creativitate, ca să nu faceți iluzii în privința lor. Ce fel de rezultate pot fi obținute în copilărie? Copiii absorb tot ceea ce li se oferă, tot ceea ce îi înconjoară, se învăță chiar din aer, din atmosfera creată între oameni. Tot ceea ce se predă și se invață în copilărie și adolescență, se manifestă mai târziu, ecourile cunoștințelor și abilitățior pot găsi o cale și în vârsta adultă. Prin urmare, ocupațiile în copilărie trebuie să fie diferite, astfel încât copilul ar putea încerca totul. Toate acestea vor dezvolta viziunile sale despre lume, lărgi orizonturile, schimba percepția de sine și de realitatea înconjurătoare, o va face mai subtilă.

La urma urmei, orice contact cu arta (pictura, muzica, poezie) educă sentimentele lor, umple lumea interioară, provoacă întrebări, forțează gândul și rațiunea, le face să-și exprime părerea. Creativitatea este un dialog cu sine, cu ceilalți, cu lumea. Copiii vor învăța să comunice, dacă vor deveni creativi. (În secolul nostru a singurătății totale, această capacitate este importantă și de apreciat).

 

Sursa